Ljubljana, 24. aprila - Z današnjim dnem se začenja svetovni teden cepljenja, ki letos posebej izpostavlja pomembnost cepljenja pri preprečevanju bolezni in zaščiti življenj, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. S ponedeljkom pa se začenja še evropski teden cepljenja, ki letos v ospredje postavlja solidarnost in zaupanje v cepljenje kot javno dobrino.

Svetovni teden cepljenja letos poteka od 24. aprila do 2. maja. Tokrat je poudarek na pomembnosti cepljenja pri preprečevanju bolezni in zaščiti življenj. "Cepljenje je eden izmed najučinkovitejših zdravstvenih ukrepov, predstavlja temelj univerzalnega zdravstvenega varstva in je bistveno za doseganje optimalnega zdravja za vse in povsod. Cepljenje je torej pomembna naložba v dobro zdravje in dobro počutje skozi vse življenje," so v inštitutu navedli na spletni strani.

Pomen cepljenja kot učinkovite in varne zaščite pred nalezljivimi boleznimi se izrazito kaže tudi v situaciji aktualne pandemije covida-19. Kot so poudarili, je cepljenje proti covidu-19 najpomembnejši način za obvladovanje pandemije, saj lahko tako zmanjšamo število zbolelih, preprečimo težke zaplete, hospitalizacije in smrti ter pripomoremo k razbremenitvi zdravstvenega sistema, so pojasnili na NIJZ.

Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo 27. decembra lani. Do 21. aprila je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih nekaj več kot 380.000 oseb, z drugim odmerkom pa nekaj več kot 147.500 oseb. Precepljenost proti covidu-19 je v Sloveniji tako za zdaj sedemodstotna.

S ponedeljkom se sicer začenja še obeleževanje evropskega tedna cepljenja. Letošnji poudarek daje solidarnosti in zaupanju v cepljenje kot javni dobrini, ki podpira našo družbo, rešuje življenja in ščiti zdravje. Evropski teden cepljenja je leta 2005 prvič izvedlo nekaj držav, da bi povečalo obseg cepljenja z ozaveščanjem o potrebi in pravici vsakega otroka do zaščite pred boleznimi.

V Sloveniji je precepljenost za bolezni, proti katerim je cepljenje obvezno, relativno visoka. V šolskem letu 2019/2020 so s programom cepljenja med šolskimi otroki in mladino dosegli 90-odstotno precepljenost proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju, 91-odstotno precepljenost proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter 79,9-odstotno precepljenost proti hepatitisu B. Vzdrževanje čim višje precepljenosti je pomembno, saj tako preprečimo ponovne izbruhe bolezni, sčasoma pa bi lahko nekatere nalezljive bolezni tako popolnoma izkoreninili.