Ženeva, 5. septembra - Število primerov in smrti zaradi kolere se je lani močno povečalo, je v sredo opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Število smrti je poskočilo za 71 odstotkov, število potrjenih primerov pa za 13 odstotkov v primerjavi z letom 2022. Agencija ZN je ob tem pozvala k nujnim ukrepom za zajezitev te bolezni, ki jo je možno preprečiti.

"K večjemu številu izbruhov kolere so prispevali konflikti, podnebne spremembe, voda, ki ni varna, higienske razmere, revščina in razseljevanje," je še dodal.

Geografska porazdelitev izbruhov se je lani znatno spremenila. Na Bližnjem vzhodu in v Aziji se je število primerov zmanjšalo za 32 odstotkov, medtem ko so v Afriki zabeležili velik porast, in sicer za kar 125 odstotkov.

Letos je bilo doslej zabeleženih več kot 342.000 primerov in 2.400 smrti, 22 držav pa poroča o aktivnih izbruhih, je dejal Tedros. Med prizadete države spada tudi od vojne razdejani Sudan, kjer so epidemijo kolere razglasili po obilnem deževju.

Številke verjetno ne odražajo dejanskega obsega bolezni, je dejal Philippe Barboza, strokovnjak za kolero pri WHO. Modelne raziskave namreč kažejo, da je vsako leto dejansko število primerov kolere okoli dva milijona primerov. Zaradi bolezni tako letno verjetno umre okoli 100.000 ljudi.

Barboza je izpostavil, da bi preprečevanje teh smrti stalo le nekaj centov na osebo, zaradi česar so te "popolnoma moralno nesprejemljive".

Tedros je zato znova pozval k povečanju proizvodnje cepiv. Povedal je, da je bilo lani proizvedenih približno 36 milijonov odmerkov, kar predstavlja le polovico količine, ki so jo prizadete države zahtevale v letu 2022.

Trenutno cepivo proti koleri proizvaja le južnokorejsko farmacevtsko podjetje EuBiologics, Tedros pa poziva, naj se vključijo še drugi proizvajalci.

"Čeprav je cepljenje pomembno orodje, pa ostajajo varna pitna voda, sanitarne razmere in higiena edine dolgoročne in trajnostne rešitve za preprečevanje izbruhov kolere," je dodal.

Kolera je nalezljiva bakterijska bolezen, ki povzroča hudo drisko, bruhanje in krče v mišicah. Ponavadi je posledica uživanja hrane ali pijače, v kateri je prisotna bakterija.