Ljubljana, 25. marca - Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo je zbralo dovolj donacij, da je poleg naprave naprave za CAR-T celično terapijo za hematološke bolnikov naročilo še dodaten inštrument za povečanje zmogljivosti osrednje naprave. Ta bo omogočil izdelavo CAR-T celičnih pripravkov za dva bolnika hkrati. V kampanji so zbrali skoraj 776.500 evrov.

S tem so zaključili sedemtedensko kampanjo, v kateri je sodelovalo več kot 4000 donatorjev, med katerimi je bilo 250 podjetij. Prav tako se je javil donator, ki bo kupil še eno celotno napravo s pripadajočo opremo. Pomoč s proračunskimi sredstvi je projektu obljubilo tudi ministrstvo za zdravje.

Združenje je osrednjo napravo naročilo 15. marca, to sredo pa še dodatni inštrument. Napravi bosta v Slovenijo prispeli najkasneje v 14 tednih.

Po nakupu naprav je na posebnem CAR-T transakcijskem računu ostalo okoli 37.000 evrov, ki bodo v celoti porabljeni za vzpostavitev CAR-T celične terapije na kliničnem oddelku za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je na današnji novinarski konferenci napovedala predsednica združenja Kristina Modic.

A z nakupom naprave dela še ni konec. Da bi prvim bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov najsodobnejše zdravljenje lahko nudili že konec leta, pristojne čakajo še številne priprave, med drugim tudi ustrezno izobraževanje kadra, je izpostavil Alojz Ihan z ljubljanskega Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

CAR-T celična terapija predstavlja nov način imunskega zdravljenja raka. Tako bolniku vzamejo imunske celice, ki jih s pomočjo virusov gensko spremenijo na način, da dobijo nove senzorje za vrsto raka, ki ga ima bolnik. Celice nato v aparatu namnožijo, nato pa jih aplicirajo v bolnika.

Novi senzorji imunskim celicam omogočijo, da prepoznajo raka, ki ga ima bolnik, poleg tega pa so imunske celice opremljene z mehanizmi, s katerimi limfociti potem bolj učinkovito najdejo in uničijo raka.