Ljubljana, 24. decembra - V državnem presejalnem programu za raka dojk Dora so uspeli nadoknaditi skoraj vse odpovedi slikanj zaradi spomladanske dva meseca in pol dolge prekinitve izvajanja presejalnih programov zaradi prvega vala epidemije covida-19. Z dodatnimi termini so slikali 99.671 žensk, kar je primerljivo z lanskim obsegom, so sporočili z onkološkega inštituta.

Kot so zapisali, so zaradi odkritih sprememb na mamografskih slikah na dodatne obravnave - dodatno slikanje, ultrazvok, magnetno resonanco in v manjši meri tudi punkcijo - povabili 3116 žensk, pri 575 ženskah so odkrili raka dojk.

Izvajanje presejalnega programa je bilo ustavljeno med 16. marcem in 1. junijem. Ker na mamografijo v programu Dora vabijo približno tri tedne pred terminom, so ob ponovnem zagonu najprej povabili vse tiste ženske, ki so jim že poslali vabilo, a so jim termin zaradi prekinitve odpovedali.

Ob ponovnem začetku slikanja so uvedli dodatne ukrepe za varno obravnavo žensk in delo vseh sodelavcev. Odziv žensk je bil zelo dober, saj je v prvih dveh mesecih po ponovnem zagonu na mamografijo prišlo 75 odstotkov vseh povabljenih, kar je na ravni pred epidemijo.

Trend se je nadaljeval tudi v naslednjih mesecih in je na letni ravni znašal 74 odstotkov. Število odkritih rakov dojk je prav tako na ravni lanskega leta oz. pred epidemijo, vendar še ni dokončno, saj so nekatere ženske še v obravnavi.

Kot je navedla vodja programa Kristijana Hertl, ki je novembra po upokojitvi nadomestila dolgoletnega vodjo Maksimiljana Kadivca, jih dobri rezultati navdajajo z optimizmom, ženskam, ki so jim zaupale in se v skrbi za svoje zdravje odzvale vabilom, pa se je zahvalila.

"Kljub zaostrenim epidemiološkim pogojem nam je uspelo z organizacijo dela in sodelovanjem vseh sodelavcev po presejalnih centrih v Sloveniji nadoknaditi večino odpovedanih slikanj žensk med začasno spomladansko zaustavitvijo programa," je ocenila Hertlova.

Kot je poudarila, program Dora tako kot druga dva presejalna programa za raka Zora in Svit deluje ob upoštevanju strogih ukrepov za zagotavljanje varnosti žensk v času drugega vala epidemije, saj je pomembno, da ljudje ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka.

"Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zato svetujemo, da se ženske redno udeležijo mamografije, kjer smo z zaščitnimi ukrepi poskrbeli za varno obravnavo," je še dodala Hertlova.

Glavni namen programa je odkrivanje majhnih rakov, ko je verjetnost ozdravitve lahko bistveno večja. Tudi zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na boljšo kakovost življenja bolnic. Redna udeležba v organiziranem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk dokazano v ciljni populaciji žensk zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje bolnic. Dolgoročni cilj programa Dora je za tretjino zmanjšati število smrti žensk zaradi raka dojk.