Ljubljana, 8. septembra - Raziskovalci ljubljanske medicinske fakultete, UKC Ljubljana, biomedicinskega centra Celica in Zavoda za transfuzijsko medicino so razvili napredno celično zdravilo za zdravljenje raka, so sporočili s fakultete. Kot so zapisali, se s tem odpira možnost, da bi se nova tehnologija uporabila "tudi za zdravljenje drugih oblik solidnih tumorjev".

V sporočilu za javnost so na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani zapisali, da so raziskovalci "razvili in klinično preskusili napredno avtologno celično zdravilo nove generacije za zdravljenje raka prostate".

Po njihovih navedbah naj bi bilo preživetje bolnikov s karcinomom prostate, zdravljenih z avtolognimi imunohibridomi, pripravljenimi s fuzijo dendritičnih in tumorskih celic, povezano z zmanjšanjem populacije celic ubijalk v periferni krvi.

Rezultati so bili objavljeni v reviji Clinical and Translational Medicine in kažejo, da pri bolnikih niso zaznali resnih neželenih učinkov, kar je pri celičnih zdravilih lahko sicer težava.

Da bi zmanjšali neželene učinke, je raziskovalno-klinična skupina v Sloveniji razvila povsem avtologno celično cepivo tako, da je iz bolnikovih levkocitov pripravila dendritične celice, ki so specializirane za predstavljanje antigenov, in jih z elektrofuzijo združila z bolnikovimi lastnimi (avtolognimi) rakavimi celicami v imunohibridom (aHyC), ki ga je bolnik prejel intradermalno.

"Na tak, povsem personaliziran način, potem v telesu steče proces predstavljanja vseh, tudi neznanih antigenov rakave celice bolnikovemu imunskemu sistemu, saj ima rakava bolezen v vsakem bolniku individualen razvoj mutacij," so zapisali.

Ob tem so poudarili, da zakonodaja na področju naprednih zdravil omogoča zdravljenje po bolnišnični izjemi za personalizirana zdravila, ki se pripravijo za vsakega bolnika posebej, saj je po pripravi imunohibridomov le nekaj ur časa za aplikacijo zdravila aHyC. "Zato mora biti laboratorij, ki pripravlja tako celično vakcino, blizu bolnišnice oziroma ambulante, kjer se aplicira."