Ljubljana, 28. novembra (STA) - Društvo revmatikov Slovenije je danes na novinarski konferenci med drugim predstavilo izsledke raziskave med bolniki za vnetno revmatično boleznijo - ankilozirajočim spondiloartritisom pri nas. Ugotovili so, da ima več kot polovica slovenskih bolnikov, vključenih v raziskavo, aktivno bolezen, so sporočili iz društva. Ankilozirajoči spondilitis je vnetna revmatična bolezen, ki trikrat pogosteje prizadene moške kot ženske. Ker je nevidna bolezen, pogosto prihaja do zakasnitev pri postavitvi diagnoze. Glavni simptom je vnetna bolečina v križu, ki se težko loči od mehanske bolečine v križu, za bolezen pa je značilna vodeča prizadetost hrbtenice. Poleg tega se bolezen praviloma začne v pozni adolescenci oziroma zgodnji odrasli dobi, so v društvu zapisali v sporočilu za javnost.

Umirjenost bolezni se meri z vprašalnikom BASDAI. Če je njegova skupna vrednost manj kot štiri, pomeni, da je bolezen zadovoljivo urejena in vodena. V raziskavi pa so ugotovili, da ima 57,83 odstotka slovenskih bolnikov, vključenih v raziskavo, aktivno bolezen, torej je vrednost indeksa BASDAI nad štiri. "To pomeni, da ti bolniki še vedno trpijo zaradi bolečin," so poudarili.

Primerna gibalna dejavnost in redna terapija je za bolnike ključna za boljšo kakovost njihovega življenja. Izsledki raziskave društva pa so pokazali, da ima vsak šesti od desetih bolnikov prekomerno težo. K dobremu nadzoru bolezni namreč pripomore tudi ustrezna telesna teža, so izpostavili v društvu.

V primeru neustreznega zdravljenja ima bolezen močan negativni vpliv na kakovost življenja bolnika, ki se sooča z fizičnimi, psihičnimi in socialnimi izzivi. Rezultati raziskave so pokazali tudi, da ima kar 44 odstotkov bolnikov tveganje za pojav psihološkega stresa, zato v društvu menijo, da je pomembna celostna obravnava bolnika.

Društvo je tudi opozorilo, da so vsa revmatična obolenja v javnosti prepoznana kot bolezen starejših, ob pojavu bolečine v sklepih in hrbtenici med mlajšo populacijo pa se to najpogosteje pripiše mehanskim poškodbam, rasti, športnim aktivnostim ali pa pomanjkanju gibanja. "To pa ni vedno ustrezno," so dodali.

Zato je v prihodnje po mnenju društva potrebno še več pozornosti usmeriti v ozaveščanje in izobraževanje bolnikov in zdravnikov za zgodnje prepoznavanje te bolezni in ločevanje med vnetno in nevnetno bolečino v hrbtenici.

Raziskavo so sicer izvedli v Sloveniji med avgustom in oktobrom 2017 v okviru projekta EMAS - Evropska mapa ankilozirajočega spondilitisa, so še zapisali v sporočilu za javnost.