Ljubljana, 21. januarja (STA) - Presaditev krvotvornih matičnih celic je ena od najbolj razširjenih oblik celičnega zdravljenja. Danes je z rutinsko presaditvijo mogoče zdraviti več kot 70 malignih in nemalignih bolezni, pri nekaterih hematoloških bolnikih je to še vedno glavna terapevtska in pogosto edina možnost za ozdravitev. Letno na svetu opravijo več kot 50.000 presaditev.

Prvi je s presaditvijo celic kostnega mozga pri bolnikih z napredovano levkemijo pričel Edward Donnall Thomas v ZDA v 50. letih prejšnjega stoletja. Prvi poizkusi so bili neuspešni, a je z novimi spoznanji po desetih letih presaditev postala vse bolj učinkovit način zdravljenja krvnih bolezni. Za svoje delo je Thomas leta 1990 prejel Nobelovo nagrado za medicino.

Prvi poizkusi zdravljenja s presaditvijo so v Sloveniji sledili kmalu za tem. V zgodnjih 60. letih je bilo opravljenih nekaj presaditev v Mariboru, Slovenj Gradcu, Brežicah in na Jesenicah. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako zdravijo že 30 let.

Od presaditve kostnega mozga do pridobivanja krvotvornih matičnih celic iz krvi

Krvotvorne matične celice so celice, iz katerih nastanejo vse krvne celice. Pri odraslem se te celice nahajajo v kostnem mozgu. Matične celice, zbrane iz kostnega mozga, so bile dolgo edini dostopni vir za zdravljenje, zato se je ukoreninil izraz presaditev kostnega mozga, čeprav se danes ta način zbiranja razen pri otrocih, uporablja le izjemoma. Darovalcu odvzamejo kostni mozeg s posebnimi iglami iz zadnjih delov medeničnih kosti črevnic. Ker je postopek dolgotrajen in boleč, mora biti darovalec v splošni anesteziji.

S postopkom tako imenovane mobilizacije s kemoterapijo in rastnimi dejavniki pa se za presaditev zadostna količina matičnih celic zbere tudi iz venske krvi, še pojasnjujejo v Društvu bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije.

Krvotvorne matične celice se presajajo predvsem pri zdravljenju malignih ter nekaterih nemalignih bolezni kostnega mozga in drugih krvotvornih organov, na primer pri levkemiji. S presaditvijo krvotvornih matičnih celic se lahko zdravijo tudi nekatere podedovane in avtoimunske bolezni. Kot je razvidno s spletne stran zavoda za transfuzijsko medicino, je uspešnost zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic pri bolnikih z optimalnimi pogoji dosegla več kot 90 odstotkov.

Od vrste bolezni je tudi odvisno ali bolniku presadijo krvotvorne matičnih celic darovalca, ki jo imenujemo alogenska presaditev, ali pa bolnikove lastne. Pri alogenski presaditvi je darovalec lahko sorodnik, če pa ustreznega darovalca ni med družinskimi člani, lahko krvotvorne matične celice daruje tudi nesorodnik.

Z mednarodnimi registri več možnosti za ustreznega darovalca

Darovalec je najpogosteje brat ali sestra, ki pa mora biti z bolnikom tkivno skladen, kar pomeni, da se mora z njim ujemati v sicer izjemno raznolikih imunsko skladnih celicah. Možnost, da sta v družini z dvema otrokoma sorojenca, ki imata enake tkivne antigene, je le 25-odstotna.

Bolnik, ki nima sorojencev z ustrezni antigeni, ima le malo možnosti, da bi med naključnimi osebami našli skladnega dajalca krvotvornih matičnih celic. Zato so se v mednarodni skupnosti zdravniki odločili za ustanovitev večjih registrov tipiziranih prostovoljnih darovalcev krvotvornih matičnih celic.

Danes je po vsem svetu v mednarodnih registrih vpisanih več kot 20 milijonov prostovoljnih darovalcev. Razpoložljivost darovalcev se je s 25 do 40 odstotkov povečala na 70 do 80 odstotkov, navajajo na zavodu za transfuzijsko medicino. Podatki iz Svetovnega združenja darovalcev kostnega mozga kažejo, da skoraj polovica presaditev krvotvornih matičnih celic opravijo s pomočjo nesorodnih dajalcev.

Iskanje ustreznega darovalca je po besedah strokovne direktorice zavoda za transfuzijsko medicino Polonce Mali "kot bi iskali iglo v kopici sena". V slovenskem registru nesorodnih darovalcev Slovenija Donor je trenutno vpisanih okoli 20.000 darovalcev. Po izračunih genetskega materiala naj bi za populacijo Slovenije tako število zadostovalo, da bi možnega darovalca našli v slovenskem registru.