Ljubljana, 20. oktobra - Osteoporoza je tiha in nevidna bolezen, zaradi katere lahko pride do zlomov kosti, ki lahko vodijo v omejitve gibanja ali celo invalidnost, so povedali na novinarski konferenci zveze društev bolnikov z osteoporozo. Med drugim so poudarili potrebo po čim hitrejši mobilizaciji bolnikov, opozorili pa so tudi, da osteoporoza ni zgolj ženska bolezen.

Osteoporoza je zelo pogosta bolezen, zaradi katere imajo bolniki krhke kosti. To najpogosteje vodi v zlome kolkov, hrbteničnih vretenc in zapestij, je pojasnil endokrinolog Tomaž Kocjan iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Bolezen najpogosteje prizadene starejše, med dejavnike tveganja pa poleg starosti sodijo tudi genetski dejavniki, menopavza, pomanjkanje kostne mase in testosterona pri moških, nezdrav življenjski slog ter premalo kalcija in vitamina D. Dejavniki tveganja so lahko tudi različne spremljajoče bolezni.

Zlomi zaradi osteoporoze lahko vodijo v izgubo samostojnosti ali celo invalidnost bolnikov. Kot sta opozorili družinska zdravnica Jana Govc Eržen in Elizabeta Stepanović s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana, to lahko predstavlja velik šok tako za bolnika, kot tudi za njegove najbližje.

Kot so povedali na novinarski konferenci, v roku enega leta umre skoraj četrtina bolnikov, ki utrpi tak zlom. Po besedah travmatologa Matevža Tomaževiča z ljubljanskega kliničnega centra, razlog za to pogostokrat tiči v pridruženih boleznih bolnikov. Stres, ki sledi takšnemu zlomu, lahko takšne bolezni namreč še poslabša.

Ravno to je razlog, zakaj je cilj zdravnikov takšnim bolnikom čim hitreje vrniti mobilnost, za kar pa je potrebno izobraževanje, operacije in protibolečinske terapije, je dejal Tomaževič. Izobraževanje bolnikov je pomembno tudi za to, ker je pri osteoporozi ključnega pomena hitra diagnoza in preventivno ravnanje. Po mnenju Stepanovićeve so dobro ozaveščeni bolniki, ki so seznanjeni s svojimi dejavniki tveganja, zelo dobrodošli.

Osteoporoza sicer precej bolj prizadene ženske kot moške, kar je posledica višjih starosti, ki jih dosegajo ženske, gostejše kostne mase moških ter odsotnost menopavze pri slednjih. Leta 2019 je v Sloveniji za osteoporozo trpelo okoli 100.000 žensk ter 25.000 moških. Po ocenah sogovornikov je nezdravljenih 60 odstotkov primerov osteoporoze, kar pa je sicer pod evropskih povprečjem, ki znaša 80 odstotkov.

A kot so opozorili sogovorniki, je osteoporoza zaradi tega v današnji družbi še vedno prevečkrat obravnavana kot bolezen žensk. Opažajo, da tudi zdravniki pri diagnosticiranju moških premalokrat pomislijo na to bolezen. Kocjan je ob tem posebej poudaril, da so tukaj predvsem izpostavljeni moški, ki se zdravijo zaradi raka na prostati. Zdravila, ki se jih uporablja pri tem zdravljenju, namreč zavirajo proizvajanje testosterona.

Situacija na tem področju se izboljšuje, pa je optimistična predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije Duša Hlade Zore. Kot pravi so v dvajsetih letih delovanja v zvezi zaznali porast moških članov, opazili pa so tudi večje zanimanje moških za dogodke povezane z osteoporozo.

Za izboljšanje situacije na področju osteoporoze pa so pomembno prispevali tudi napredki na področju medicine. Tako je po podatkih Tomaževiča še 20 let nazaj za posledicami osteoporoze umrla ena tretjina bolnikov, medtem ko je zdaj ta številka padla na eno petino. Uveden je bil tudi poseben program za zgodno odkrivanje osteoporoze in čimprejšnjo mobilizacijo bolnikov. V Sloveniji so bolnikom na voljo vsa zdravila, ki so odobrena s strani Evropske agencija za zdravila, pa je še izpostavil Kocjan.

Novinarsko konferenco je Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pripravila ob današnjem svetovnem dnevu osteoporoze, ki ga obeležujemo od leta 1996.