Ljubljana, 6. novembra - Danes se začenja mednarodna medijska kampanja za ozaveščanje o pomembnosti poročanja o neželenih učinkih zdravil #MedSafetyWeek, ki bo s temo Kdo lahko poroča potekala do petka. V Lekarniški zbornici Slovenije ob tem pozivajo k pozornosti na potencialne neželene učinke zdravil, saj gre za ključen dejavnik pri učinkovitosti zdravljenja.

Uporaba zdravil dokazano preprečuje in zdravi številne bolezni, vendar ima vsako zdravilo poleg svojega koristnega, pričakovanega in želenega učinka tudi neželene. Neželeni učinek zdravila je vsaka škodljiva in nenamerna reakcija, ki lahko nastane pri odmerkih, ki se običajno uporabljajo v zdravljenju, so ob mednarodnem tednu pojasnili na lekarniški zbornici.

Vse zdravstvene delavce in paciente zato pozivajo, naj ob pojavu neželenih učinkov poročajo Nacionalnemu centru za farmakovigilanco pri Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Na ta način je možna posodobitev varnostnega profila zdravila, so poudarili.

"Čeprav se je nekaterim neželenim učinkom zdravil težko popolnoma izogniti, pa lahko z upoštevanjem pravilne uporabe zdravil številne med njimi preprečimo ali vsaj omilimo," poudarja nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi Vprašaj o svojem zdravilu pri zbornici Bojan Madjar. Kot primer navaja navodilo, da določeno zdravilo vzamemo s hrano, s čimer vplivamo na izraženost neželenih učinkov v prebavilih. Drugi primer je jemanje zdravila ob določenem delu dneva, na primer zdravila z učinkom uspavanja vzamemo zvečer.

O pojavu domnevnega neželenega učinka lahko bolnik poroča sam, priporočljivo pa se je prej o tem posvetovati z zdravstvenim delavcem, na primer s farmacevtom ali zdravnikom. V Lekarniški zbornici posameznikom svetujejo, da imajo ob poročilu o neželenem učinku s sabo kartico zdravstvenega zavarovanja ali novo biometrično osebno izkaznico, ki farmacevtu omogoča dostop do podatkov o pacientovih zdravilih. Če ima pacient v okviru brezšivne skrbi osebno kartico zdravil, je ta dokument lahko v pomoč tudi v takem primeru.

S poročanjem o domnevnem neželenem učinku prispevamo pomembne podatke za zaznavanje tako imenovanih varnostnih signalov in oceno razmerja med koristjo in tveganjem zdravil. V prihodnje bo zaradi tega zdravljenje z zdravili varnejše za vse paciente, še svetujejo na zbornici.

Z letošnjo temo Kdo lahko poroča želijo sodelujoče države poudariti ključno vlogo, ki jo ima vsak, tako bolniki, zdravniki, medicinske sestre ali farmacevti, da poročajo o neželenem učinku in s tem prispevajo k varnejši uporabi zdravil, so poudarili na JAZMP.

V mednarodni kampanji #MedSafetyWeek po njihovih navedbah letos sodeluje več kot 80 držav, ki se skupaj trudijo za varnejšo uporabo zdravil po vsem svetu. Vsak nacionalni pristojni organ na področju zdravil vodi sistem za zaznavanje in analizo neželenih učinkov zdravil. Namen tovrstnega spremljanja varnosti je pridobivanje več informacij o že znanih kot tudi o novih oziroma nepričakovanih neželenih učinkih zdravil. Stalno zbiranje in spremljanje informacij v poročilih pomaga pri prepoznavanju morebitnih tveganj, povezanih z zdravili, in pri sprejemanju ukrepov za njihovo zmanjševanje.

Ob tem so na JAZMP pripravili zgibanko za splošno javnost o pomembnosti poročanja o neželenih učinkih, ki je dostopna na povezavi https://www.jazmp.si/humana-zdravila/farmakovigilanca/porocanje-o-nezelenih-ucinkih-zdravil/#MedSafetyWeek2023.