Ljubljana, 15. septembra - Danes obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o najpogostejši obliki krvnega raka, limfomu. V Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo L&L želijo letos še posebej ozaveščati o pomenu zgodnjega odkrivanja limfoma, saj je zdravljenje pravočasno odkrite bolezni manj zahtevno in bolj uspešno, višje je tudi preživetje.

Najpogostejši simptomi so povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah, izrazito nočno potenje, pogoste okužbe, povišana telesna temperatura zvečer, izguba telesne teže in utrujenost, je za STA pojasnila izvršna direktorica združenja Kristina Modic.

Med možne simptome spadajo tudi kašelj, zasoplost ter dolgotrajno srbenje po celem telesu, pri nekaterih oblikah pa tudi povečana vranica, napetost v trebuhu ter kožni izpuščaji.

Gre za raka limfatičnega sistema in predstavlja najpogostejšo obliko krvnega raka, pogosto pa se pojavlja tudi pri mladih. Gre za dobro ozdravljiv oziroma zazdravljiv rak, je pojasnila Modic in dodala, da tudi če gre za višji stadij bolezni, še ne pomeni, da zdravljenje ne bo uspešno.

Bolezen ima zelo splošne simptome, zato jih ljudje zelo hitro zamenjajo za manj nevarne težave, prav tako tudi zdravniki, je še opozorila Modic.

Obstaja več kot 80 podtipov limfomov, ki se jih v grobem deli na Hodgkinov in ne-Hodgkinov limfom, vsi pa imajo različne metode diagnosticiranja in zdravljenja. Zaradi tega je zelo pomembno, da strokovnjak za limfom pravilno diagnosticira podtip.

Svetovni dan ozaveščanja o limfomu je bil prvič obeležen leta 2004, nastal pa je na pobudo koalicije Lymphoma Coalition.