Ljubljana, 4. marca - Obeležujemo svetovni dan debelosti. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je debelost kronična bolezen, ki je v porastu, in je tesno povezana z nevarnostjo srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in povišanega krvnega tlaka. Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matija Cevc meni, da je treba narediti vse, da bo debelosti čim manj.

Z dnevom želijo strokovnjaki vsak 4. marec doseči širši krog prebivalstva in ozaveščati o pomenu in škodljivost debelosti in nevarnostih, ki jih povzroča. "Debelost je postala vedno večji problem za zdravje prebivalstva ne samo pri nas, ampak po celem svetu," je Cevc povedal za STA. Zaradi vseh bolezni, s katerimi je povezana, pa se zdravniki tega stanja bojijo, je dodal.

Pri preprečevanju debelosti je ključen zdrav življenjski slog, ki vključuje redno telesno dejavnost in zdravo prehrano, ki mora biti kalorično primerno uravnotežena, je povedal.

Letošnji svetovni dan debelosti je namenjen odpravi stigme oseb s čezmerno hranjenostjo in debelostjo, ki je odraz moralnega razlikovanja v družbi, pa so sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice. Stigmatizacija se najpogosteje začne z mediji, družinskimi člani in prijatelji. Tudi zdravstveni delavci kdaj podprejo kakšno stigmo in povzročajo sram pri bolnikih zaradi njihove telesne mase, so zapisali.

"Napačno oblikovana predstava o bolniku, na podlagi številke na tehtnici, lahko vodi v zdravstveno obravnavo, ki temelji na izpostavljanju bolnikovih napak, namesto da bi jih spodbujali in opolnomočili za izboljšave ter podprli njihovo odločitev iskanja zdravniške pomoči," opozarjajo.

Svetovna zveza proti debelosti (World Obesity Federation) je pred dnevi objavila poročilo, v katerem navajajo, da bo do leta 2035 več kot polovica svetovnega prebivalstva opredeljena kot predebela ali s prekomerno telesno težo, če se preventiva, zdravljenje in podpora ne izboljšajo. Stroški debelosti pa bodo leta 2035 znašali več kot štiri bilijone dolarjev.

Stopnja debelosti med otroki narašča hitreje kot med odraslimi. Debelost otrok bi se lahko do leta 2035 več kot podvojila v primerjavi z letom 2020. Večjo razširjenost debelosti zaznavajo v državah z nizkim ali povprečnim življenjskim standardom, saj je devet od desetih držav z največjim pričakovanim porastom debelosti na svetu v Afriki in Aziji.

Svetovna zveza proti debelosti zato poziva k pripravi celovitih nacionalnih akcijskih načrtov, ki bi državam pomagali pri upoštevanju novih priporočil Svetovne zdravstvene organizacije za preprečevanje in obvladovanje debelosti.