Maribor, 05. oktobra (STA) - Osebe s posebnimi potrebami je treba vključevati v družbo, ne v institucije, je bilo slišati na današnji konferenci Zveze Sonček v Mariboru. "S to konferenco želimo izpostaviti potrebo po storitvah v skupnosti za otroke, družine in odrasle osebe," je povedal direktor zveze Iztok Suhadolnik.

Na strokovni konferenci, ki jo zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije prireja v okviru svoje 35-letnice delovanja, bodo podrobno obravnavali zakone o celostni zgodnji obravnavi, o socialnem vključevanju invalidov in o osebni asistenci, ki se bodo začeli uporabljati v prihodnjem letu.

Nekdanja poslanka DZ in pobudnica zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami Jasna Murgel poziva novo vladajočo garnituro v državi, da poskrbi za uresničevanje teh zakonskih določil. "Zdaj je pomembno, da se omenjeni zakon implementira. Treba je napisati še vse podzakonske akte in protokole, hkrati pa je treba poskrbeti še za druge osebe s posebnimi potrebami, ne le otroke. V prvi vrsti je treba sprejeti strategijo, kaj bo država delala s temi osebami, kako bo urejala njihov status od rojstva do smrti," je povedala za STA.

Storitve za takšne ljudi morajo biti po njenih besedah prilagojene njim, "da se bodo dejansko lahko vključevali v družbo, ne le v institucije". "Gre za to, da bodo lahko živeli doma in imeli le neke podporne storitve, ki jim bodo omogočile enakopravno vključevanje v družbo," je še dejala.

Pilotni projekt zakona o zgodnji obravnavi se trenutno izvaja v zdravstvenih domovih v Mariboru, Celju in Kranju in po prvih ocenah prinaša pozitivne rezultate, še posebej kar zadeva vključevanje celotne družine v obravnavo. "Treba pa je iti še naprej. Implementacija zakona bo zahtevna, saj je največ storitev na voljo v večjih centrih v državi, medtem ko jih je na periferiji malo. Treba je razširiti te storitve in imeti na razpolago dovolj resursov, da bomo lahko zajeli resnično vse družine," je povedala vodja mariborskega društva Sonček Lidija Šestak Zorič.

Zakon med drugim omogoča terapevtsko obravnavo na domu, individualno obravnavo tako otroka kot njegove družine, povezovanje s centri za socialno delo in vrtci ter vključitev več različnih strokovnjakov v obravnavo otroka.

Današnja konferenca, ki nosi naslov Otrok, družina in odrasli potrebujejo podporo, je eden od dogodkov, s katerim obeležujejo 35 let delovanja Zveze Sonček, obenem z njo obeležujejo 6. oktober - svetovni dan cerebralne paralize. "Prepričani smo, da lahko vsak od nas, še posebej pa vsi skupaj, dosežemo, da bodo ljudje s cerebralno paralizo lahko živeli kakovostno življenje," je v uvodnem govoru dejala vodja institucionalnega varstva v okviru Zveze Sonček Jelka Bratec.

"Sodelovanje je vodilo našo zvezo tako ob njeni ustanovitvi pred 35 leti kot danes. Le tako lahko delamo korake naprej," je dodal predsednik zveze Lojze Tomaževič.

Direktorja zveze Suhadolnika žalosti, da smo v Sloveniji še vedno priča medicinsko skrbstvenemu modelu obravnave oseb z oviranostmi, tako odraslih kot otrok. "Še vedno se ne ugotavljajo potrebe posameznika, na podlagi katerih bi imel možnost izbire storitev za življenje v skupnosti. Namesto tega se izvajalci brez urejenega in poštenega sistema financiranja storitev ukvarjamo z iskanjem finančnih sredstev. Ko bo urejeno financiranje potreb uporabnikov, potem bo uporabnik lahko sam izbiral, pri katerem izvajalcu bo vzel storitev," je prepričan.