Ljubljana/Bruselj, 20. maja - Na pogovoru v organizaciji Spominčice - Alzheimer Slovenija so danes z evropsko poslanko Romano Tomc (EPP) spregovorili o težavah oseb z demenco in njihovih svojcev v času covida-19 ter potrebnih sistemskih ureditvah. Tomčeva je poudarila pomen zakona o dolgotrajni oskrbi, ki sega tudi na področje demence, in izrazila upanje, da bo čim prej sprejet

Osrednja tema tokratnega spletnega pogovora s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu je obravnava področja demence na ravni EU in v Sloveniji. Predsednica društva Spominčica Štefanija L. Zlobec je povedala, da Tomčeva, ki je tudi članica Alzheimer's Alliance, podpira razpravo o demenci v Evropskem parlamentu, kar je izrazila tudi s podpisom pobude, da demenca postane ena prednostnih nalog javnega zdravstva. Zato je Zlobčevo zanimalo, kaj konkretnega so v tem letu naredili.

"To leto je bilo zaradi dela na daljavo specifično za Evropski parlament in za naše delo. Kljub temu so naša prizadevanja, pogovori, sestanki in dokumenti, ki smo jih sprejemali, potekali nemoteno naprej. V skladu s podpisano pobudo vedno znova opozarjam na pomen demence pri prepoznavanju bolezni kot ene izmed prioritet ne samo v EU, tudi doma," je povedala. Pri tem je omenila poročilo o demografiji, o katerem bo prihodnji teden glasoval evropski odbor za zaposlovanje in socialo.

Sama je v tem poročilu poleg drugih stvari izpostavila potrebo po večji prepoznavnosti oz. interesu za ukvarjanje z demenco in njenimi posledicami. Vesela je, da so te pobude skoraj vedno zelo pozitivno sprejete, saj so kolegi poslanci po njenih navedbah naklonjeni temu, da se v takšnih dokumentih, ki jih sprejemajo v Evropskem parlamentu, demenca uvršča na zelo visoko mesto.

V nadaljevanju je Tomčeva izpostavila pomen strategije obvladovanja demence, ki se je iztekla lani, v pripravi pa je nova do leta 2030. Prav se ji zdi, da so strateške usmeritve na tem področju, a še bolj pomembno je, da te strategije, kot pravi, "dejansko pridejo v življenje". Za to pa je zadolžena politika, ki mora vzpostaviti primerno okolje, da se določene težave in izzivi lahko rešujejo, je poudarila.

Pri tem je omenila dolgo in težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, ki v veliki meri posega na področje demence in za katerega upa, da bo kmalu sprejet. Zakon, pri katerem je Tomčeva sodelovala, bo na vladi predvidoma junija. "Zakon v Sloveniji zelo zelo nujno potrebujemo," zatrjuje Tomčeva, ki je prepričana, da so v njem dobre rešitve za vsa področja. Našli so tudi rešitev glede financiranje dolgotrajne oskrbe.

Novega prispevka vsaj v tem začetnem obdobju ne bo. Kot je pojasnila, je vlada našla finančne vire v državnem proračunu in v evropskih projektih, kar bo omogočilo plačevanje oskrbnikov in družinskih pomočnikov, ki bodo pomagali osebam z demenco.