Celje, 26. marca (STA) - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je celjski bolnišnici v splošnem dogovoru za leto 2019 podelil standard medicinske rehabilitacije na sekundarni ravni. Kot so sporočili z bolnišnice, ga v resnici vsebinsko izvajajo že dolgo vrsto let. Zavod pa je bolnišnici doslej priznaval le primarno raven medicinske rehabilitacije bolnikov.

Kot navajajo v celjski bolnišnici, ves čas opravljajo zgodnjo in nadaljevalno medicinsko rehabilitacijo bolnikov z najtežjimi okvarami gibalnega sistema in vsemi ostalimi patologijami. S pridobljenim standardom medicinske rehabilitacije na sekundarni ravni pa bo imela bolnišnica tudi možnost za nadaljnji razvoj stroke na ustrezni ravni.

Predstojnica oddelka za medicinsko rehabilitacijo v celjski bolnišnici Lidija Plaskan je dejala, da so veseli priznanja za delo, ki so ga opravili, in možnosti, da naprej razvijajo stroko. Dodala je, da priznanje standarda medicinske rehabilitacije pomeni veliko dodano vrednost obravnavi njihovih bolnikov, ki bodo zdaj imeli možnost neposrednega nadaljevanja rehabilitacije po odpustu iz bolnišnice ali po ambulantni oskrbi.

V celjski bolnišnici so ob tem zapisali, da izvajajo med drugim tudi programe, ki so edinstveni v slovenskem prostoru. Leta 1989 je tako pričela z delom ambulanta za otroke s centralno motorično prizadetostjo, ki je še danes edina tovrstna bolnišnična specialistična ambulanta v Sloveniji.

Bolnišnica pa je leta 1990 kot prva v Sloveniji uvedla zgodnjo protetično rehabilitacijo po amputacijah na spodnjih udih s pomočjo pnevmatskega pripomočka za hojo oz. pnevmatske šolske proteze. Ta oblika rehabilitacije omogoča bolnikom ohranjanje centralne sheme hoje, hitrejše oblikovanje krna in boljšo fizično pripravljenost na dokončno protetično oskrbo.

Kot so zapisali, velik izziv predstavljajo tudi bolniki po politravmah in sklepnih ali prisklepnih zlomih, ki prav tako potrebujejo intenzivno, dolgotrajno rehabilitacijsko obravnavo, ki je ključna za dober končni funkcijski izid. Utečeni so programi po artroplastiki kolka, kolena in ramena ter po rekonstrukciji sprednje križne vezi in rotatorne manšete.

Oddelek za medicinsko rehabilitacijo, ki letos praznuje 70 let organizirane strokovne fizioterapije na kirurških oddelkih in 60 let ambulantne fizioterapije, ima tudi delovno terapijo, ki je nujen sestavni del obravnave bolnikov z resnejšimi poškodbami ali obolenji zgornjega uda, so še navedli v bolnišnici.