Ljubljana, 26. novembra (STA) - V Sloveniji po ocenah Nacionalnega inštituta za javne zdravje (NIJZ) živi približno tisoč oseb, okuženih s hiv, med njimi pa približno tretjina za svojo okužbo sploh ne ve. Ob tem na NIJZ in v društvu Legebitra izpostavljajo pomen pravočasnega testiranja, ki je ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb. Na NIJZ podatkov o številu na novo okuženih nimajo, saj je diagnoza številnih okužb postavljena šele leta po okužbi. V zadnjih dveh letih sicer opažajo nižje število prijavljenih primerov novih diagnoz okužbe s hiv, so pojasnili za STA.

Lani in letos so v Sloveniji beležili nižje število novih diagnoz hiv kot leta 2016. Takrat so zabeležili 56 novih diagnoz, kar je več kot kadarkoli prej. Letos je bilo do vključno 20. novembra prijavljenih 32 primerov novih diagnoz, lani pa 39 primerov. Delež poznih diagnoz, ko je imunski sistem že hudo prizadet, pa ostaja previsok, poudarjajo.

Opozorilom se pridružujejo tudi v društvu Legebitra, ki omogoča redna testiranja na hiv (pa tudi gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C) za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ravno ta skupina namreč nosi največje breme okužbe, najpogostejši način prenosa pa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Kot so za STA pojasnili v društvu, je okoli polovica diagnoz poznih.

Relativno nizko število novih diagnoz okužbe s hiv v zadnjih dveh letih je po oceni NIJZ predvidoma posledica uspehov preventive, predvsem sprememb glede dostopnosti testiranja in kulture testiranja ter takojšnjega zdravljenja ob diagnozi okužbe s hiv. "Zgodnje zdravljenje je uspešnejše, izboljša kakovost in pričakovano trajanje življenja ter preprečuje prenos okužbe," so še pojasnili.

Napredek v zdravljenju ima smisel samo, če se greš testirat in okužbo odkriješ dovolj zgodaj, poudarjajo tudi v Legebitri. V društvu so s testiranjem moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, začeli leta 2009, ko so opravili 50 testov. Do 23. novembra letos pa se je ta številka povzpela na 1160 opravljenih testiranj.

Testiranje na vse spolno prenosljive bolezni v Legebitri priporočajo vsem spolno aktivnim posameznikom, parom na začetku zveze, partnerjem na katerikoli točki v odnosu in v katerikoli obliki odnosa. Skupno testiranje partnerjev je še posebej smiselno ob opuščanju kondomov v okviru partnerskega odnosa, opozarjajo v društvu.

Za zaupno testiranje na okužbo s hiv lahko vsak zaprosi svojega izbranega družinskega zdravnika, stroški pa so kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Anonimno brezplačno testiranje na okužbo s hiv ter na okužbi s hepatitisoma B in C pa opravljajo tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. V Evropskem tedna testiranja, ki se začenja danes, pa je testiranje na infekcijski kliniki možno vsak dan do petka med 14. in 15. uro.

STAklub v torek tudi pripravlja okroglo mizo z naslovom Hiv 30 let pozneje - zdravila so, stigma ostaja, na kateri bodo sogovorniki spregovorili o pomenu ozaveščenosti in zgodnjega prepoznavanja okužbe ter zdravljenja, pa tudi o stigmi, ki je kljub velikemu napredku znanosti še vedno prisotna.