Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«, tudi na področju dostopa do zdravstvenih storitev, zdravil, cepiv in medicinskih pripomočkov je namreč v svetu veliko neenakosti.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na neenakosti v zdravstvu po celem svetu, neenak pa je v razviti Evropski uniji tudi dostop bolnikov do novih zdravil, cepiv, medicinskih pripomočkov in oskrbe. Zato je ob svetovnem dnevu zdravju pomembno, da naslovimo tudi ta zdravstveni problem. Na področju EU je največja stopnja razpoložljivosti zdravil v državah Severne in Zahodne Evrope, najnižja pa v državah Južne in Vzhodne Evrope.

Zelo zaskrbljujoč je podatek, da se povprečna zakasnitev med dovoljenjem za promet in dostopom bolnikov do posameznega zdravila v Evropi lahko razlikuje za več kot šestkrat, pri čemer bolniki v Severni in Zahodni Evropi do novih zdravil dostopajo 100-350 dni po izdanem dovoljenju za promet, bolniki v Južni in Vzhodni Evropi pa med 600 in 850 dnevi po izdanem dovoljenju za promet.

Če pogledamo povprečen čas razpoložljivosti zdravil po izdanem dovoljenju za promet na primeru Slovenije in Nemčije, ponovno vidimo neenakosti. Leta 2018 je v Sloveniji po izdanem dovoljenju za promet do dostopa zdravila na trgu v povprečju preteklo 417 dni, leta 2019 pa kar 445 dni. Medtem pa je bil v Nemčiji povprečen čas skoraj štirikrat krajši, 119 dni v letu 2018 in 127 dni v letu 2019. Zato članice Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb (Forum) skupaj z Evropsko zvezo farmacevtske industrije in združenj (EFPIA) iščemo rešitve, ki bi pripomogle k odpravljanju teh neenakosti.

Posledice pandemije covida-19 na ljudi ter gospodarstvo so bolj kot kadarkoli prej poudarile pomen odkrivanja, razvoja in zagotavljanja dostopa do novih diagnostik, terapij in cepiv, da se lahko odzovemo na globalne zdravstvene izzive in izboljšamo dostopnost tako do zdravstvenih storitev, kot dostopnost do novih zdravil, cepiv, medicinskih pripomočkov v Sloveniji, EU in svetu.