Čeprav podrobnosti predloga Komisije o mehanizmu za zagotavljanje transparentnosti izvoza cepiv proti COVID-19, proizvedenih v EU, ostajajo nejasne, je zelo pomembno, da ukrepi, ki jih bo predlagala Komisija, ne omejijo in nimajo drugih negativnih vplivov na izvoz cepiv ali uvoz ključnih surovin za izdelavo cepiv. To je pomembno predvsem z vidika globalnih verig za dobavo cepiv državljanom Evrope in drugih držav po svetu.

Razumemo nejevoljo, ki jo je vzbudilo nedavno poročanje glede zmanjšanja količine cepiv proti COVID-19, ki se dobavljajo v Evropsko unijo. COVID-19 vpliva na vse nas in tako kot marsikje drugod po Evropi še vedno preštevamo uničujočo človeško in gospodarsko ceno te pandemije. Vsi skupaj si želimo v najkrajšem možnem času dobaviti varna in učinkovita cepiva kar največ ljudem.

Priča smo, kako milijoni Evropejcev dobivajo cepiva le 12 mesecev po prvem odkritju COVID-19, kar je neverjeten skupni znanstveni, proizvodni in logistični dosežek, ki vključuje institucije EU, vlade, zdravstvene sisteme, regulatorje in farmacevtsko industrijo, ki temelji na raziskavah. V EU je bilo dobavljenih več kot 7 milijonov odmerkov cepiva od prve odobritve cepiva proti COVID-19 pri Evropski agenciji za zdravila pred dobrim mesecem. 

Proizvodnja milijard odmerkov za državljane v Evropi in po svetu je izziv brez primere, ki vključuje številne partnerje, ki brez prestanka delajo, ne da bi kadarkoli ogrozili kakovost ali varnost cepiv. Nihanja v oskrbi z odmerki, pa čeprav moteča, so posledica proizvodnje zapletenih bioloških produktov. Farmacevtski strokovnjaki in znanstveniki delajo dan in noč, da bi rešili te izzive, povečali zmogljivost proizvodnih obratov in optimizirali procese za povečanje dobave. Delamo brez predaha, dokler cepiva proti COVID-19 ne dobavimo vsem, ki ga potrebujejo, in te pandemije dokončno ne ustavimo.