Ljubljana, 1. oktobra - Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je ob predstavitvi akcije pozvala k preventivni skrbi za ustno higieno, saj ta ostane velikokrat pozabljena. Vanjo spadajo redno ščetkanje zob, izogibanje sladkim pijačam in redni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Za ustno zdravje pa je treba skrbeti v vseh življenjskih obdobjih, so še opozorili.

Specialist za otroško in preventivno zobozdravstvo Rok Kosem je ob predstavitvi med drugim opozoril, da sta že čas pred rojstvom in zgodnje obdobje otroštva ključna za ustvarjanje zobnemu in ustnemu zdravju prijaznih navad. Ob tem je poudaril pomen dojenja in pomoč staršev pri ščetkanju zob otrok. Izpostavil je tudi problematiko prekomernega uživanja sladkarij in sladkih pijač.

O pomembnosti vključevanja staršev v skrb za ustno zdravje otrok in problemu uživanja sladkih pijač je spregovorila tudi šolska zobozdravnica Vesna Banko s stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva. V času pandemije je po njenih besedah zaradi spremenjenega protokola v ambulantah v obravnavi namreč manj otrok, odpadlo pa je tudi tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani.

Ob tem je ponovila stališča in priporočila zdravnikov, da je treba zobe redno, pravilno in temeljito ščetkati. Zobno ščetko je treba menjavati na dva do tri mesece, pomembna pa je zobna pasta s primerno koncentracijo fluoridov in zobna nitka. Spomnila je tudi na pomembnost preventivnih pregledov.

Zobozdravnik Matej Praprotnik pa je opozoril na pasti zobozdravstvene oskrbe v tujini, ki jim podleže predvsem zrela generacija. Opomnil je na poplavo informacij, ob čemer težje izluščimo tisto, kar je dobro za nas. Praprotnik meni, da bi se moral vsak vprašati, "ali gre za informiranje ali oglaševanje in kdo je tisti, ki nam svetuje". Javnost je pozval k zmernosti, sodelovanju in zaupanju v svojega zobozdravnika. Ljudi je pozval tudi h kritičnosti do senzacionalističnega oglaševanja in iskanja hitrih rešitev na račun lastnega zdravja.

"Splošno zdravje vsakega posameznika je neločljivo povezano z ustnim zdravjem in je temeljna človekova pravica," pa je dejala Diana Terlević Dabić s stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva. Ob tem je opozorila na starejše, slepe in slabovidne, ki ustno higieno pogosto zanemarjajo.

Pri ranljivih skupinah po njenem prepričanju namreč prihaja do slabše ročne spretnosti, motnje vida pa pripeljejo do izgube veščin in motivacije za vzdrževanje ustne higiene. Zato je tudi njih treba spodbujati k samostojnemu čiščenju zob in obiskovanju rednih pregledov.

Krunoslav Pavlović z odbora za zobozdravstvo ZZS pa je ob predstavitvi akcije opozoril na pogosto izpuščanje zobozdravstvenega poklica pri odločitvah o zdravstvenih strategijah, kljub temu, da so s slabo ustno higieno povezane številne bolezni, ki resno prizadenejo tako zdravstvo kot ekonomijo. Pavlović je ob tem opomnil tudi na čakalne vrste v zobozdravstvu in dejal, da je pandemija samo še razgalila probleme dostopnosti zobozdravnikov.

ZZS se je projekta sicer lotila že v marcu, ob Svetovnem dnevu ustnega zdravja, v sodelovanju s stomatološko in pedantološko sekcijo Slovenskega zdravniškega društva, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in študenti dentalne medicine.

V sklopu projekta so pripravili šest zgibank, tri izobraževalne videe in spletno stran, dostopno preko strani zdravniške zbornice.