Ljubljana, 1. marca - Danes se začenja slovenski teden boja proti raku, ki bo letos potekal pod geslom Obvladovanje raka s cepljenjem. O tej temi bo danes tekla beseda na novinarski konferenci, ki jo pripravljata Zveza slovenskih društev za boj proti raku in Onkološki inštitut Ljubljana. Z današnjim dnem pa se začenja tudi mednarodni mesec ozaveščanja o rakih prebavil.

V zvezi društev za boj proti raku spodbujajo posameznike k upoštevanju vseh 12 nasvetov Evropskega kodeksa proti raku, še posebej enajstega, ki svetuje cepljenje otrok proti hepatitisu B in virusu HPV. Kot so pojasnili, lahko okužbam pripišemo približno 15 odstotkov vseh rakov v svetu, v razvitih predelih sveta pa okoli sedem odstotkov. "To spoznanje nam daje povsem nove možnosti preprečevanja raka s cepljenjem," so zapisali na spletni strani zveze.

Virtualna novinarska konferenca se bo začela ob 11. uri na njej pa bodo sodelovali predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Urška Ivanuš, v. d. generalne direktorica Onkološkega inštituta Andreja Uštar, koordinator Državnega progama obvladovanja raka (DPOR) Branko Zakotnik, pediatrinja Andreja Borinc Beden, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Irena Oblak in Katja Jarm iz vzgojno izobraževalne komisije Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

V torek se bo ob 11. uri začel dan odprtih vrat Onkološkega inštituta Ljubljana za dijake, ki bo prav tako potekal v virtualni obliki. V sklopu dneva odprtih vrat bo preko platforme Zoom potekal seminar Imam moč - lahko preprečim raka. Strokovnjaki bodo na seminarju mladim predstavili to bolezen ter kako jo lahko preprečijo.

Zveza bo v sredo na slavnostni seji podelila priznanja in plakete zaslužnim sodelavcem. Obenem bodo podelili donacijo Ginekološki kliniki UKC Ljubljana v višini 15.000 evrov iz sredstev, zbranih v okviru dobrodelne novoletne akcije z namenom spodbujanja eliminacije raka materničnega vratu v Sloveniji. Sredstva bodo namenjena za nakup opreme sodobne video-kolposkopske ambulante za zgodnje odkrivanje pred/rakavih sprememb materničnega vratu.

V četrtek bodo regijska društva predstavila svoje delo v okoljih kjer delujejo, v petek pa bodo potekale različne aktivnosti po osnovnih in srednjih šolah, je zapisano na spletni strani zveze.

Danes pa se začenja tudi mednarodni mesec ozaveščanja o rakih prebavil, skupino rakov, za katerimi po podatkih Združenja EuropaColon Slovenija vsako leto zboli okoli 2700, umre pa okoli 1900 ljudi. Zato v tem mesecu v združenju spodbujajo k čim zgodnejšemu odkrivanju bolezni, saj prav to bistveno pripomore k daljšemu preživetju ter krajšemu in lažjemu zdravljenju, s tem pa tudi kakovostnejšemu življenju, so sporočili iz združenja.

V združenju tudi spodbujajo vse Slovenke in Slovence starejše od 50 let, da se redno udeležujejo presejalnega programa Svit. Ta ima namreč zelo pomembno vlogo pri odkrivanju raka debelega črevesa in danke, najpogostejšega med raki prebavil, so še zapisali.