Ljubljana, 11. februarja (STA) - Bolniki z epilepsijo se soočajo s številni problemi, kot je na primer stigma, a vsaj v Sloveniji ni vse tako črno, so se strinjali sogovorniki na današnji novinarski konferenci Društva Liga proti epilepsiji Slovenije ob mednarodnem dnevu epilepsije. Glede na to, kako sistem poskrbi za bolnike z epilepsijo, smo celo med boljšimi v Evropi.

V primeru, da stroka presodi, da je oseba primerna za kirurško zdravljenje, zavarovalnica krije tako stroške preiskav v tujini in sam operativni poseg. Če gre za osebo do 18. leta, krije tudi stroške spremljevalca. Težava vseeno nastopi, ko gre za odraslo osebo, saj samostojno potovanje bolnikov z epilepsijo ni najbolj ugodna stvar, je na novinarski konferenci v UKC Ljubljana dejal nevrolog Matevž Kržan. Med spremljevalci v tujino je zaželen tudi bolj strokovno usposobljen spremljevalec, zaradi česar v društvu nudijo možnost program laičnega spremljevalca.

Ambasador epilepsije pri Mednarodni Ligi proti epilepsiji Igor Ravnik je ob tem dodal, da poleg preiskav in posega zavarovalnica krije tudi potne stroške bolnika in spremljevalca, v primeru mladoletne osebe pa tudi stroške nastanitve spremljevalca. Slovenski model so predstavili že na nekaterih evropskih forumih, kjer so ga ocenili kot "svetilniški primer dobrih praks".

Kar se tega odnosa tiče, so v Sloveniji tovrstni bolniki na nek način kar privilegirani, meni pediatrinja Natalija Kranjc. "Tisti, ki smo se učili v tujini, smo lahko videli, v kakšni stiski so ljudje v tako imenovanem razvitem svetu, celo v Ameriki, kjer morajo ljudje žrtvovati svoj socialni status, da si lahko privoščijo tako zdravljenje," je situacijo v tujini predstavila Kranjčeva. Zelo pa je vesela, da se v Sloveniji lahko pokrije zdravljenje iz sredstev zdravstvenega zavarovanja. Zadovoljna je tudi z dostopnostjo zdravil v Sloveniji, tudi tistih, ki se jih v epileptologiji redkeje uporablja in so prav tako pokrita s strani zavarovanja.

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi 20-letna Daša Kovačič, ki je od malih nog trpela za epilepsijo. "Ko sem izvedela, da imam epilepsijo, sem se odločila, da tega ne bom skrivala," je povedala Daša. Epilepsijo je hitro sprejela, saj je bil to del nje in njenega življenja. Kar se tiče odziva družbe, pa je dejala, da so jo vsi lepo sprejeli in je nihče zaradi bolezni nikoli ni obravnaval drugače. Pred štirimi leti je prestala operacijo na Češkem in od takrat naprej nima več napadov. Daša o postopku pravi, da nima negativnih izkušenj. Skupaj s starši je bila lepo sprejeta, pohvalila pa je tudi odnos tamkajšnjega zdravniškega osebja. Operacija je trajala okoli pet ur.

Kirurgija epilepsije je dokaj mlada veja zdravstva, je na novinarski konferenci poudarila Kranjčeva in dodala, da bi bilo pametno razmisliti tudi o razvoju te stroke v Sloveniji.