Ljubljana, 1. marca - Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, namenjen tudi opozarjanju na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni. Med novo odkritimi raki v Sloveniji se je od 2007 do 2018 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odkrivanje predrakavih sprememb v programu Svit.

Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Kot so v sporočilu za javnost napisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je cilj programa med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka, in te spremembe odstraniti.

"Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo," so poudarili.

Od leta 2011 v Registru raka RS beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Podatki za obdobje 2020-2021 kažejo, da je epidemija covida-19 zmanjšala število novih primerov raka in število napotitev na onkološko obravnavo. V programu Svit pa so v letu 2021 zabeležili tudi padec odzivnosti. V tem letu je bila odzivnost 63,35-odstotna, kar je nekoliko manj kot leto prej, ko je bila odzivnost 64,37-odstotna.

"Nižjo odzivnost pripisujemo raznovrstnim vplivom pandemije, kot je pandemična izčrpanost, ki je pričakovan in naraven odziv ljudi na dolgotrajno javnozdravstveno krizo, ki bistveno posega v vsakdan posameznika," je pojasnila vodja programa Dominika Novak Mlakar.

Aktivnosti programa so v lanskem letu potekale po vnaprej zastavljenem načrtu, in sicer je 314.306 oseb med 50. in 74. letom starosti s centralne enote programa Svit na dom prejelo vabilo, ki vključuje izjavo o prostovoljnem sodelovanju v programu. Če se je oseba odločila za sodelovanje in ni imela izključitvenih kriterijev, je na dom prejela komplet testerjev za odvzem vzorcev blata. "Kljub epidemiji covida-19 je program zagotavljal izvajanje presejanja za ciljno populacijo na najvarnejši možen način," je ob tem dodala Dominika Novak Mlakar.

Kot so navedli na NIJZ, je bilo v lanskem letu po preliminarnih podatkih med osebami z opravljeno kolonoskopijo odkritih 188 primerov raka debelega črevesa in danke, 2011 oseb je imelo predrakavo spremembo, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka.

V programu Svit je med odkritimi raki sicer do 60 odstotkov rakov odkritih dovolj zgodaj, da onkološkega zdravljenja pacienti ne potrebujejo. Na NIJZ pa so opozorili, da se kljub izjemnim uspehom Programa Svit vabilu v program še vedno vsaka tretja oseba v ciljni starosti ne odzove. "Če se v program odzovemo redno vsaki dve leti, zelo povečamo možnost, da morebitno bolezen pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo," so dodali.