Ljubljana/Bruselj, 25. maja - Tradicionalni evropski teden boja proti raku, ki bo potekal od danes do konca maja, se bo osredotočil na vlogo vsakega od nas pri hitrejšem uresničevanju načrta EU za boj proti raku. Evropski teden je dogodek v okviru Zveze evropskih društev proti raku, ki si prizadeva za večjo ozaveščenost o preventivi in za dostopnost zdravljenja.

V Sloveniji za rakom letno zboli približno 15.000 ljudi, rak je vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah pa je na drugem mestu. Najpogostejši raki pri nas, denimo raki kože, debelega črevesa in danke ter pljuč, so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano in kajenjem.

V EU pa so leta 2020 raka odkrili pri 2,7 milijona ljudi, 1,3 milijona pa jih je zaradi raka umrlo, med njimi več kot 2000 mladih. Če ne bomo takoj odločno ukrepali, se bo število rakavih obolenj do leta 2035 povečalo za četrtino, svari Evropska komisija. To po njenih navedbah pomeni, da bi rak lahko postal glavni vzrok smrti v EU.

Z načrtom EU za boj proti raku naj bi izboljšali zgodnje odkrivanje raka s presejalnimi testi, predvideva pa tudi vzpostavitev platforme EU za večji dostop do zdravil.

V Državnem programu obvladovanja raka ugotavljajo, da je pred dobrimi 30 leti pet let po postavitvi diagnoze rak umrlo 70 odstotkov bolnikov, danes pa ta delež znaša 40 odstotkov. Po njihovih opozorilih je še zlasti pri rakih, kjer še ni na voljo najbolj učinkovitih načinov zdravljenja, zelo pomembno, da ljudje prej pridejo do zdravnika in čim prej začnejo zdravljenje. Gre denimo za raka trebušne slinavke in možganske tumorje.

Raziskava, ki je zajela starše iz več evropskih držav in jo je farmacevtska družba MSD predstavila pred evropskim tednom, je pokazala na nujno krepitev prizadevanj za večjo razširjenost cepljenja proti boleznim, ki jih je mogoče preprečiti. Takšno je tudi cepljenje proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV), ki povzročajo raka materničnega vratu.

Po raziskavi je le nekaj manj kot dve tretjini staršev v Sloveniji seznanjenih s HPV, medtem ko je povprečje znašalo devet odstotnih točk več. Raziskava je pokazala tudi, da se samo slaba polovica anketiranih staršev zaveda, da HPV lahko povzroči raka tako pri ženskah kot tudi pri moških.

Po opozorilih s pogovora ob predstavitvi raziskave v torek bo treba vložiti še veliko dela pri preprečevanju širjenja HPV. Po njihovem mnenju se morajo države bolj potruditi, da bi starši prepoznali pomen cepljenja pri otrocih.