Ljubljana, 18. marca - Pred svetovnim dnem ustnega zdravja so strokovnjaki na novinarski konferenci opozorili, da je ustna higiena skrb vsakega posameznika. Rezultati nacionalne raziskave o ustnem zdravju prebivalcev Slovenije iz leta 2019 kažejo, da si vsaj dvakrat dnevno čisti zobe le okoli 60 odstotkov otrok, starih do pet let oz. jim pri tem pomagajo starši.

Nacionalna raziskava je pokazala tudi, da si 20 odstotkov otrok in mladostnikov, starih med šest in 17 let, zobe čisti največkrat enkrat dnevno ali ne vsak dan. In le 70 odstotkov odraslih (med 18 in 74 let) si zobe ščetka redno, torej vsaj dvakrat na dan, je povedal v. d. predsednika Stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva (SZD) Matej Leskošek.

"Žal je pandemija malce obrnila stvari na glavo. Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki pod okriljem Stomatološke sekcije SZD poteka že 36 let na praktično vseh osnovnih šolah in šolah za otroke s posebnimi potrebami, je bilo v času epidemije zaustavljeno. Šolski zobozdravniki zato opažamo padec v ustni higieni naših šolarjev," je opozoril Leskošek. Poudaril je še, da če bomo našim najmlajšim že od malih nog vcepili redno, pravilno skrb za ustno zdravje, nas v prihodnosti ne rabi pretirano skrbeti za naše oralno zdravje.

Specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva iz Zobne poliklinike Kranj Andreja Krašovec Jeraša je opozorila, da je karies zgodnjega otroštva ena najpogostejših kroničnih bolezni otrok. Karies je pri številnih otrocih prisoten v obliki nesaniranih karioznih lezij, ki imajo velik vpliv na otrokovo življenje.

"Pri veliki večini otrok je karies bolezen, ki jo je ob primerni preventivi mogoče preprečiti," je poudarila. Otrokom je zato treba ščetkati zobe vsaj dvakrat dnevno, in paziti na prehrano otrok. Svetujejo, da otroci do drugega leta starosti sploh ne bi uživali prostih sladkorjev, torej sladkih pijač in sladkarij.

Vodja delovne skupine Ustno zdravje pri Zdravniški zbornici Slovenije Matej Praprotnik je na novinarski konferenci poudaril, da je dobra ustna higiena tista, ki je prilagojena vsakemu posamezniku, prilagojena našim navadam, razvadam, starosti in bolezenskim stanjem. Opozoril je na pasti dentalnega turizma, sploh večjih posegov v ustih. Posamezniki naj se pred posegom posvetujejo s strokovnjakom, svetuje.

Diana Terlević Dabić iz Stomatološke sekcije SZD je dejala, da v njihovih ambulantah opaža vse več starejših. Starejši, slepi in slabovidni spadajo v skupino ljudi z večjim tveganjem za bolezni zob in ustne votline. Razlogi za to so slabše ročne spretnosti, motnje vida, kar vodi v slabo ustno higieno, nezdrave prehranske navade, pridružene bolezni in uporaba veliko zdravil, katerih stranski učinek so suha usta, in neredno obiskovanje zobozdravnika. "Starejše je treba motivirati za čiščenje zob in tudi protetičnih nadomestkov," je povedala.