Ljubljana, 7. aprila - Ob današnjem svetovnem dnevu zdravja so se zvrstili številni pozivi k urejanju razmer v zdravstvenih sistemih. Tako v Sloveniji kot po svetu namreč primanjkuje zdravstvenega kadra. V več krajih po državi so potekale aktivnosti, ki so ozaveščale o zdravem načinu življenja, dan pa je sklenil pohod za javno zdravje civilne iniciative Glas ljudstva.

Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je bila ustanovljena leta 1948, je 7. april določila za svetovni dan zdravja. Vsako leto se v želji po večjem ozaveščanju javnosti na ta dan izpostavi določeno temo s področja zdravja. Letos je to Zdravje za vse, WHO pa ob tem začenja enoletno kampanjo, v kateri bodo moči združile države članice, partnerske organizacije in javnost.

Priložnost za razmislek in ideje, kaj lahko sami storimo za ohranjanje svojega zdravja, je bila danes na več dogodkih, ki so se zvrstili po državi. Društvo šola zdravja je tako zgodaj zjutraj v več krajih organiziralo brezplačno vadbo 1000 gibov. Po več zdravstvenih domovih so potekale različne zdravstvene meritve.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v poslanici ob današnjem svetovnem dnevu zdravja pozval k tvorni razpravi o prihodnosti našega zdravstvenega sistema. "Samo skupaj namreč lahko najdemo rešitve, ki bodo zagotavljale njegovo zdržnost in omogočale razvoj, a bodo hkrati in predvsem dobre za ljudi," je pozval v svoji poslanici.

Med izzivi za celotno družbo je Bešič Loredan izpostavil tudi duševne stiske in bolezni. Duševnemu zdravju v času po covidu-19 večina držav namenja bistveno več pozornosti, tudi Slovenija. Na ministrstvu so že pristopili k predlogom zakonodajnih sprememb.

Pri tem vidi več izzivov, med največjimi pomanjkanje zdravstvenih delavcev. Kot pravi, ne poznamo enostavnih rešitev. Ob zagotavljanju dodatnih zdravstvenih delavcev predvsem z vlaganji v izobraževanje bo nujen predvsem razmislek o drugačnih načinih dela, novih zdravstvenih profilih in večji vključenosti uporabnikov zdravstvenega sistema in civilne družbe, je prepričan minister.

Na pomanjkanje osebja v globalnem zdravstvenem sistemu je opozoril tudi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Do leta 2030 bo primanjkovalo okoli 10 milijonov zdravstvenih delavcev, je opozoril na četrtkovi novinarski konferenci v Ženevi.

Medtem ko svet okreva po pandemiji covida-19, je generalni direktor WHO vse države na svetu pozval k zaščiti ter vlaganjem v zdravje in zdravstvene delavce. Enostavno rečeno, ni zdravja brez zdravstvenih delavcev in negovalnega osebja, je poudaril.

Od začetka pandemije je po ocenah okoli polovica zdravstvenih delavcev trpela zaradi izgorelosti. Že pred tem so morali mnogi delati za prenizko plačilo in v nevarnih razmerah, je dejal Tedros.

Okrepiti in posodobiti moramo javni zdravstveni sistem in doseči soglasje, kako v javnem zdravstvenem sistemu zagotoviti pravočasno, kakovostno in dostopno oskrbo za vse, je v poslanici pozvala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Zavzela se je tudi za ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Spodbuja vlado, da v najkrajšem možnem času preuči predlog zakona o ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kar naj se zgodi še pred napovedanim dvigom premij, ki bi predvsem najranljivejšim prebivalcem še poglobil socialno stisko.

Predsednica je napovedala, da bo z namenom spodbujanja dostopnega zdravstva za vse konec maja organizirala Predsedničin forum o izzivih v zdravstvu, kjer bodo skupaj z različnimi strokovnjaki iskali rešitve za učinkovit dostop do zdravstvenih storitev.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije ob današnjem svetovnem dnevu zdravja izpostavlja, da je zelo pomembno področje celostne skrbi za zdravje tudi področje duševnega zdravja, ki se mora znebiti stigme in predsodkov ter postati dostopnejše slehernemu posamezniku v družbi. Ni zdravja brez duševnega zdravja, opozarja.

Študentske organizacije so ob današnjem svetovnem dnevu zdravja ponovno začele projekt Jem zdravo, študiram s polno paro! Z njim želijo mlade spodbujati k bolj zdravemu in trajnostnemu prehranjevanju, obenem pa naslavljajo prehransko draginjo.

Ob 18. uri pa je civilna iniciativa Glas ljudstva pripravila Pohod za javno zdravstvo, na katerem pozivajo k ureditvi razmer v zdravstvu. Za ureditev razmer so pripravili tri zakonske predloge, ki so jih predstavili na javni tribuni. Od premierja Roberta Goloba oz. koalicijskih poslancev pričakujejo, da predloge do 26. aprila vložijo v DZ.