Ljubljana, 17. novembra - Presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih obolenj Zora danes obeležuje prvo obletnico začetka globalne strategije WHO za eliminacijo raka materničnega vratu. Cilj je doseči 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV. Ta cilj še ni dosežen, so pa prvi rezultati glede populacijskega učinka cepljenja v Sloveniji spodbudni.

Slovenija bi lahko na podlagi odličnih rezultatov, ki jih dosega s presejalnim programom Zora, postala celo ena prvih evropskih držav, ki bi ji to uspelo. Dva od treh ciljev za eliminacijo raka materničnega vratu globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) namreč že izpolnjuje, to sta več kot 70-odstotna udeležba žensk v programu Zora in ustrezno zdravljenih več kot 90 odstotkov odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu, so zapisali na spletni strani Onkološkega inštituta Ljubljana.

Tretji cilj, 90-odstotna precepljenost deklic, še ni dosežen, so pa prvi rezultati glede populacijskega učinka cepljenja spodbudni in o njih so razpravljali tudi na današnjem 11. izobraževalnem dnevu programa Zora, imenovanem Zorin dan, v organizaciji onkološkega inštituta in ministrstva za zdravje.

Vodja programa Zora Urška Ivanuš je v izjavi za javnost po posvetu povedala, da analiza zbranih podatkov registra Zora kaže, da imajo dekleta, ki so se med prvimi cepile proti HPV, za polovico manjšo verjetnost, da jim v brisu materničnega vratu odkrijejo predrakave spremembe visoke stopnje kot enako stara dekleta v preteklosti, ki možnosti cepljenja še niso imele.

Pomemben korak k temu, da otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za raki in drugimi boleznimi je letošnja uvedba brezplačnega cepljenja proti HPV tudi za dečke, je poudarila.

Opozorila je, da jih skrbijo ženske stare med 30 in 39 let, kjer so lani zaznali za 10 odstotkov manjšo udeležbo na presejalnih pregledih kot pred pandemijo covida-19 in odkrili in zdravili kar za 14 odstotkov manj predrakavih sprememb visoke stopnje.

Triletna pregledanost žensk v programu Zora tako tudi v času pandemije ostaja nad ciljno vrednostjo 70 odstotkov. "Prav zaradi velike udeležbe žensk v programu Zora in visoke kakovosti storitev v programu vsako leto v Sloveniji pravočasno odkrijemo in zdravimo okrog 1600 predrakavih sprememb, s tem pa lahko preprečimo, da bi te ženske zbolele za rakom materničnega vratu," še pravi Ivanuševa.

"Pomembno je, da se ženske v vseh starostnih obdobjih redno udeležujejo ginekoloških pregledov, tudi v času epidemije, saj lahko le na tak način pravočasno odkrijejo morebitne okužbe in preprečijo nadaljnjo širjenje in resnejše zaplete," je povedala Nina Gaspari, sicer ambasadorka gibanja Gud Vajb.

V okviru Zorinega dneva je Ljubljanski grad osvetljen s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu.