Ljubljana, 7. oktobra - Pred svetovnim dnevom duševnega zdravje, ki bo v ponedeljek, so strokovnjaki na novinarski konferenci opozorili, da so osebe s shizofrenijo v družbi še vedno stigmatizirane. Take osebe potrebujejo razumevanje in pripravljenost ljudi, da jim prisluhnejo, da se bodo počutili bolj sprejete, stigme ljudi o njih pa bodo manjše, svetujejo.

Specialist psihiatrije Borut Škodlar iz Psihiatrične klinike Ljubljana je na današnji novinarski konferenci dejal, da so psihotična stanja nekaj zelo pogostega in jih imamo občasno vsi ljudje. To je stanje, ko se zunanje okoliščine spremenijo in postanemo tesnobni. Nekaj drugega pa so psihotične motnje, takrat se psihotična stanja lahko zgodijo brez močnih zunanjih okoliščin.

Med psihotičnimi motnjami je najpogostejša shizofrenija. Pozitivni simptomi shizofrenije so halucinacije in blodnje, ki so neprijetne in moteče, "a niso največji problem". Bolj pomembni so negativni simptomi, ki med drugim vključujejo brezvoljnost, neiniciativnost, zmanjšan čut in željo po druženju ter umikanje iz družbe. "Vse to zajema negativna simptomatika, ki veliko bolj določi, kakšen bo potek zdravljenja," je povedal Škodlar.

Zdravljenje shizofrenije poteka z zdravili, psihoterapevtsko in z drugimi rehabilitacijami, kot so socialna, poklicna in zaposlitvena, pa je povedala specialistka psihiatrije Silva Demšar iz Psihiatrične klinike Ljubljana.

Pri shizofreniji gre za spremembe v možganih, z zdravili pa skušajo vplivati na ta del bolezni. Opozorila je, da je stigmatizirano tudi zdravljenje z zdravili, saj ljudje dvomijo, da zdravniki vedo, kaj zdravijo. Ampak se z zdravili izboljša bolnikova sposobnost razmišljanja, čustvovanja, lahko se odmakne od svoje bolezni in normalno živi med nami, je poudarila Demšarjeva.

Predsednik Ozare Slovenija Bogdan Dobnik je povedal, da bolezen zajame vso družino, osebe z shizofrenijo pa velikokrat ne želijo obiskati zdravnika. Najpogosteje zbolevajo fantje, stari med 15 in 20 let, in dekleta, stara med 25 in 30 let. Mladi ljudje se z boleznijo težko spopadejo, je ne sprejmejo in je zato ne zdravijo. "Potrebno je poiskati pomoč pravočasno, ne čakati, kar je velikokrat težko, ampak to je edina prava pot," je opozoril.

Škodlar je še povedal, da ima približno en odstotek prebivalcev Slovenije shizofrenijo. Te osebe pa niso ljudje, ki se jih je treba bati in izogibati, "ampak so nam zelo podobni".