Ljubljana, 4. junija - Ob današnjem svetovnem dnevu krvodajalstva bo že enajsto leto zapored stekla iniciativa Daruj energijo za življenje, ki širi sporočilo o solidarnosti, empatiji in velikem pomenu krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Na pomen krvodajalstva je v svoji poslanici spomnil tudi letošnji pokrovitelj dneva predsednik republike Borut Pahor.

"Krvodajalstvo je najbolj množična in plemenita oblika solidarnosti in ima v Sloveniji zares dolgoletno in ugledno tradicijo," je ob dnevu dejal Pahor. "Med nami je postalo vrednota, ki se prenaša med generacijami in ni se še zgodilo, da bi kdo, ki bi kri potreboval, ostal brez nje," je dodal.

Ob tem je spomnil, da kri kljub napredku medicine ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše darilo, ki ga lahko človek podari sočloveku. Predsednik se je tudi zahvalil vsem krvodajalcem in izrazil željo, da bi darovalo še več ljudi.

K darovanju krvi si prizadevajo tudi v Zavodu za transfuzijsko medicino, kjer znotraj iniciative Daruj energijo za življenje, ki poteka pod sloganom Velika družina srčnih ljudi, predstavljajo krvodajalske družine, v katerih kri daruje več generacij.

V Sloveniji sicer dnevno za bolnike potrebujemo v povprečju od 300 do 350 krvodajalcev na dan. Kot so v zavodu še zapisali na svoji spletni strani, se Slovenija s številom krvodajalcev uvršča v evropsko povprečje, na področju preskrbe s krvjo pa smo samozadostni. Ob tem so izpostavili tudi dobro zgrajen sistem krvodajalstva in visoko pripravljenost ljudi za darovanje krvi. Od leta 2011 so tako skupaj s partnerstvom Rdečega križa Slovenije in Petrola zabeležili skoraj 95.000 novih krvodajalcev.

Krvodajalske akcije bodo potekale tudi danes. Kri je tako možno darovati v Ljubljani, in sicer na naslovu zavoda, ter v osnovni šoli Korena v Dupleku. Ob svetovnem dnevu bo ob obisku zavoda kri daroval tudi minister za zdravje Janez Poklukar.