Portorož, 17. junija - Stabilnost in vzdržnost zdravstvenih sistemov sta v času zdravstvene krize odločilni, je ob odprtju zdravstvenega razvojnega foruma v Portorožu poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Kot svoj dolgoročni cilj je izpostavil opolnomočenje zdravstvenega sistema. Predsednik republike Borut Pahor pa je naglasil potrebo po strukturnih ukrepih.

                            

Med konkretnimi sistemski rešitvami je Poklukar, ki se je na uvodu v portoroški forum v organizaciji Planeta GV oglasil prek video povezave, izpostavil predlog zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo, po katerem naj bi v prihodnjih desetih letih v zdravstvo vložili 1,9 milijarde evrov.

V zakonu so posebno pozornost namenili tudi krepitvi človeških virov, je navedel minister. Zakon tako predvideva prek 200 milijonov evrov investicij v izobraževanje in raziskovalne dejavnosti. Med drugim želijo na ministrstvu povečati Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani in s tem povečati vpis študentov medicine, prav tako želijo povečati vpis na mariborski medicinski fakulteti.

Poklukar se je dotaknil tudi prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU in med temi naštel krepitev evropske zdravstvene unije, povečanje dostopnosti do zdravil in obvladovanje raka.

Predsednik republike Borut Pahor pa je poudaril, da "reformo javnega zdravstvenega sistema štejem za najbolj nujen strukturni ukrep sedanjega časa". Pri tem je opozoril, da nekatera vprašanja s področja zdravstva čakajo na odgovore že dvajset in več let.

Pahor je sicer ocenil, da je zdravstveni sistem v času krize nudil dobro možnost, da so lahko zdravniki in zdravstveno osebje reševali življenje, vendar "se ne smemo zanašati na moralni kapital zdravstvenega osebja".

Obstoječe težave po predsednikovih besedah niso nepremagljive, bodo pa terjale politični dialog in sodelovanje tako koalicije kot opozicije.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je v analizi epidemije v Sloveniji ocenila, da so se v prvem valu soočali z izrazitim pomanjkanjem opreme na primarni ravni in težavami z zagotavljanjem ločene obravnave covidnih bolnikov.

Kot je sklenila Beovićeva, je bilo zdravstveno varstvo v času epidemije zelo dobro organizirano, kar je rezultiralo v nizki smrtnosti glede na okužbe. Kot slabost pa je izpostavila nezmnožnost socialno varstvenih zavodov, da bi zamejili epidemijo, ter šibko strukturo službe javnega zdravstva. Prav zato je zdaj po njenem priložnost za okrepitev zdravstvenega sistema in skrbi za starejše.