Kranj, 10. januarja (STA) - Osnovno zdravstvo Gorenjske letos širi programe, da bi se izboljšalo dostopnost občanov do zdravstvenih storitev. Hkrati izvaja vrsto investicij v objekte in opremo v skupni vrednosti okoli pet milijonov evrov. Še naprej pa se Gorenjska sooča z velikim pomanjkanjem zdravstvenega kadra.

Določene širitve zdravstvenih programov na primarni ravni se izvajajo že ta mesec. Tako se odpirajo štiri nove zobozdravstvene ambulante, in sicer v Žirovnici, Gorenji vasi, Radovljici in Cerkljah. Razširili so tudi program razvojne ambulante in program okulistike v Kranju.

"Veliko delamo na povečanju dostopnosti Gorenjcev do zdravstvenih storitev, zlasti na periferiji," je na sredini novinarski konferenci, na kateri je napovedal uvedbo plačevanja nenujnih zdravstvenih storitev v ambulantah nujne medicinske pomoči na Gorenjskem, pojasnil direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik.

Ob tem je izpostavil tudi bogat nabor investicij v objekte in opremo. V načrtu je za skoraj 4,87 milijona evrov investicij ter še za 420.000 evrov investicijskega vzdrževanja. Večino investicij Osnovno zdravstvo Gorenjske financira iz lastnih sredstev.

Največja naložba je gradnja prizidka k Zdravstvenemu domu Radovljica, ki se izvaja že od septembra lani. Osnovno zdravstvo Gorenjske bo z 800.000 evri pokrilo polovico stroškov gradnje in kupilo celotno opremo v vrednosti 240.000 evrov. Drugo polovico sredstev za gradnjo, ki naj bi bila končana oktobra, prispeva Občina Radovljica.

Na Jesenicah medtem poteka prenova otroškega in šolskega dispanzerja ter razvojne ambulante v vrednosti okoli 220.000 evrov, ki naj bi bila končana do poletja.

V Zdravstvenem domu Kranj bodo v okviru projekta Centri za krepitev zdravja prenovili prostore, kjer je trenutno bazen. Vrednost investicije je okoli 420.000 evrov, od tega bo 300.000 evrov prispevala Mestna občina Kranj, ki je uspešno kandidirala za sredstva na razpisu ministrstva za zdravje.

V Tržiču in Bohinju bo Osnovno zdravstvo Gorenjske skupaj z občinami izvedlo energetske sanacije zdravstvenih domov. V Zdravstvenem domu Škofja Loka bodo kupili nov rentgenski aparat v vrednosti 380.000 evrov. Za Bled, Kranj in Jesenice pa bodo kupili tri nova reševalna vozila v skupni vrednosti 400.000 evrov.

Problematična medtem ostaja kadrovska podhranjenost primarnega zdravstva na Gorenjskem. "Kadrovska situacija je tista rak rana, ki nas še vedno zelo boli," je povedal Veternik in pojasnil, da je kljub lanskemu prihodu nekaterih novih zdravnikov problematika pomanjkanja zdravnikov še vedno zelo pereča.

Pereče je zlasti pomanjkanje zdravnikov družinske medicine. V Kranju manjkajo kar štirje, problem pa je tudi na Bledu, na Jesenicah in v Radovljici. Zaradi trenutne stiske v Kranju, kjer nove bolnike sprejema le še ena zdravnica, predlagajo občanom, da se registrirajo pri zdravnikih v Tržiču, kjer deluje nova ambulanta, ki ima še proste zmogljivosti, ali v Škofji Loki, kjer so decembra odprli dve novi ambulanti družinske medicine.

Na Gorenjskem bi takoj zaposlili tudi štiri ali pet pediatrov, in sicer po enega na Jesenicah, v Bohinju, Kranju in Škofji Loki. Ob tem bi rešili tudi problematiko v Občini Železniki, ki je ena redkih občin brez pediatra.

Na območju Tržiča in Radovljice manjka okulist, na Gorenjskem pa manjkajo tudi trije radiologi, pri čemer bo Kranj zaradi odhoda dveh zdravnikov v kratkem ostal brez specialista radiologije. V Osnovnem zdravstvu Gorenjske iščejo tudi dermatologa, v Škofji loki pa bi za vodenje dežurne službe zaposlili specialista urgentne medicine.