Ljubljana, 26. novembra (STA) - Mladoletne osebe in opiti lahko danes v lokalih kljub prepovedi sorazmerno lahko pridejo do alkohola, slednje pa bo mogoče spremeniti le s skupno in usklajeno akcijo vseh pristojnih, so ugotavljali na današnji okrogli mizi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o odgovorni strežbi alkohola. Po besedah Nataše Blažko z ministrstva za zdravje je v Sloveniji prepovedana prodaja alkohola mladoletnim osebam in opitim v lokalih, nadzor nad tem pa izvajata inšpektorat in policija. Pri tem se njihovi rezultati precej razlikujejo od dejanskih rezultatov na terenu. Ti namreč kažejo, da lahko mladoletni in opiti do alkohola pridejo precej lažje, je dejala.

Raziskava, ki jo je v nočnih lokalih v občini Kranj opravil Inštitut Utrip, je namreč po besedah njegovega predstavnika Mateja Koširja pokazala, da lokali mladoletnim in opitim praktično ne zavrnejo pijače. Ne zavrnejo je niti takrat, ko je jasno, da bodo ti nato vozili. Zavrnili so jo namreč le v 145 od 150 poskusov v raziskavi, ki so jo izvedli s pomočjo igralcev, pa še to šele takrat, ko je šlo za visoko opite osebe, je dejal.

Na drugi strani po besedah Barbare Kocjan inšpektorji zdravstvenega inšpektorata ugotovijo kršitve le v enem odstotku nadzorov. Letno namreč izvedejo od 3500 do 4000 nadzorov, pri čemer ugotovijo le od 30 do 40 kršitev.

In kaj je razlog, da lahko mladoletni in opiti do alkohola v gostinskih lokalih pridejo relativno lahko? Gostinec Matej Pust meni, da je težava pri opitih pogosto v tem, da nekateri dobro skrijejo opitost, po besedah Koširja pa tudi ta, da gostinci opitim dajo pijačo, ker ne želijo imeti težav z njimi. Pri mladoletnih osebah je po oceni Lucije Pečlin iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija razlog ta, da natakarji pogosto sploh ne razmišljajo, ali gre za mladoletno osebo ali ne.

Po besedah Petra Mihelčiča z Višje strokovne šole za gostinstvo skušajo tudi zato turistične delavce vzgajati v duhu odgovorne strežbe. Skušajo jih naučiti, da je lahko točenje alkohola mladoletnim in opitim škodljivo tudi za sam lokal, saj lahko pride do primerov, ki se končajo tragično, je dejal.

Po Koširjevih besedah bi bilo mogoče težavo reševati tudi tako, da bi se pristojne institucije in drugi bolj vključili v reševanje problematike ter da bi pri tem nastopali usklajeno in enotno.

S tem se je strinjala tudi Branka Božank z NIJZ, ki tudi meni, da se ni mogoče izgovarjati, da se nič ne more narediti, ker pač živimo v takšni kulturi. "Z nekimi skupnimi in usklajenimi aktivnostmi lahko ta odnos spremenimo," je dejala.

Okroglo mizo je NIJZ pripravil v okviru nacionalne konference o alkoholni politiki, ki je danes potekala v Ljubljani.