Ptuj, 01. februarja (STA) - V Zdravstvenem domu Ptuj posebej hudih težav s pomanjkanjem kadrov trenutno ne beležijo. Kot je za STA povedala direktorica Metka Petek Uhan, to velja tako za medicinske sestre kot za zdravnike in ostalo osebje, saj ne beležijo morebitnih odpovedi in selitev v druge zdravstvene ustanove. Iščejo pa specialiste v zobnem zdravstvu.

Ptujski zdravstveni dom zaposluje 220 ljudi, med katerimi je trenutno 48 zdravnikov. Po besedah direktorice glede slednjih posebnih težav nimajo, še več, njihove vrste zadnje čase celo polnijo, tako da imajo na voljo dovolj kadra, razen v času bolj množičnih bolniških in porodniških dopustov, saj so dokaj mlad kolektiv.

V nasprotju z nekaterimi drugimi zdravstvenimi domovi ni težav niti na področju družinske medicine. Še boljše bo od letos, saj bodo v kratkem pridobili tri nove specialiste družinske medicine, zato je po besedah Petek Uhanove njihova prihodnost v primerjavi z nekaterimi drugimi kraji po Sloveniji precej svetla.

Primanjkuje pa jim specialistov v zobnem zdravstvu, a se trudijo, da bi jih dobili preko zdravniške zbornice. Začasno si pomagajo s tremi zunanjimi, a že imajo specializantko, ki bo vrzel v prihodnje pokrila. Enako velja za ortodontijo, kjer je ena od njihovih specialistk odšla, do prihoda novega specializanta pa so tudi to pokrili s pomočjo od zunaj.

Čeprav na Ptuju ni večjih težav, pa bi si v prihodnje želeli pridobiti še vsaj dva specialista urgentne medicine. Kot pravi direktorica, ni težava v tem, da jim specializacije ne bi odobrili, pač pa predvsem, da ni kandidatov, ki bi se odločili za to pot. Eno specialistko sicer dobijo v kratkem, še letos pa naj bi specializacijo končal še eden od kolegov, tako da bo tudi to področje kolikor toliko pokrito.

Petek Uhanova pravi, da so čakalne dobe v njihovi ustanovi v večini programov precej znižali in tako ne beležijo večjih težav, izjema pa je ortodontija, kjer so daljše čakalne vrste za aparate. "Tukaj bi dejansko morali pridobiti dodatni program, s tem pa seveda tudi dodatnega specialista," je dejala direktorica ptujskega zdravstvenega doma.

Po njenih besedah bi bilo potrebno dodaten zdravstveni kader, kjer je to problematično, privabiti s primernim plačilom, kar še posebej velja zaradi načina dela, ki se uveljavlja v urgentni medicini. Izmensko delo namreč po njenem mnenju za vse zdravnike, predvsem mlajše, ni najbolj zanimivo, saj pomeni večje obremenitve.

"Vendar se bodo verjetno našli tudi taki, ki se bodo odločali za tako delo. Že zdaj so specialisti urgentne medicine uvrščeni za tri plačilne razrede višje, a očitno tudi to ni dovolj, da bi jih pritegnili v to delo," pravi Petek Uhanova.

Na Ptuju bodo sicer v naslednjem obdobju kar izdatno zaposlovali, saj s 1. marcem začenjajo tudi novo dejavnost. Postali so namreč eden od petih zdravstvenih domov v Sloveniji, kjer bodo vzpostavili center za duševno zdravje. Za te potrebe bodo postopno zaposlili 30 ljudi, večinoma visoko izobražen kader, od zdravnikov in kliničnih psihologov, socialnih delavcev, delovnih terapevtov do ostalih zdravstvenih delavcev.

Zdravstveni dom Ptuj poleg ptujske občine izvaja primarno zdravstveno varstvo tudi za občine Hajdina, Kidričevo, Podlehnik, Žetale, Videm pri Ptuju in Zavrč, s čimer pokriva okoli 70.000 ljudi. Po besedah direktorice prvi podatki o poslovanju za lansko leto kažejo, da so ga zaključili brez izgube, za zdaj pa natančne bilance še izdelujejo.