Akra, 13. aprila - Gana je kot prva država odobrila novo cepivo proti malariji, ki ga je razvila oxfordska univerza. Sodeč po dosedanjih raziskavah je to cepivo 77-odstotno učinkovito pri preprečevanju okužbe z malarijo, kar je bistveno več od predhodnih poskusov znanstvenikov na področju omejevanja širjenja te bolezni, ki vsako leto ubije okoli 620.000 ljudi.

Cepivo so zdravstvene oblasti v Gani odobrile za rabo pri otrocih v starosti med 5 in 36 mesecev, je sporočila univerza. To je namreč skupina prebivalstva, ki jo malarija najbolj ogroža.

Iz Oxforda so septembra lani sporočili obetavne podatke glede visoke stopnje imunosti tistih, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva, ob tem pa izrazili upanje, da bi novo cepivo lahko začeli množično proizvajati v roku nekaj let, poročajo tuje tiskovne agencije.

Indijski inštitut Serum, ki ima sklenjeno pogodbo o sodelovanju z oxfordsko univerzo, bo predvidoma v ganski prestolnici Akra proizvajal med 100 in 200 milijoni odmerkov letno. Posamezna doza naj bi stala nekaj ameriških dolarjev, navaja britanski BBC.

Britansko farmacevtsko podjetje BSK je lani dobilo odobritev Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za široko rabo cepiva, ki so ga razvili njeni strokovnjaki. Odmerek tega cepiva je prejelo več kot milijon otrok v Afriki, a se je cepivo na daljši rok izkazalo kot manj učinkovito.

WHO je konec lanskega leta podal oceno, da bi bilo treba sredstva za boj proti malariji več kot podvojiti, če svet želi doseči zastavljeni cilj, in sicer zmanjšanje števila primerov malarije in smrti za 90 odstotkov do leta 2030.

Malarijo povzročajo paraziti plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okuženi komarji. Med simptomi so visoka vročina, mrzlica in potenje, pa tudi bolečine v mišicah in sklepih, glavobol in prebavne težave, težave z dihanjem in kašelj.