Ljubljana, 30. septembra - Združenje Europa Donna Slovenija ob začetku rožnatega oktobra, mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk, poziva ženske k skrbi za zdravje. V času epidemije covida-19 ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, vabilom presejalnih programov pa se moramo odzivati, so poudarili. ​​

V ospredje rožnatega oktobra so postavili pomen odgovornosti za svoje zdravje, ki je v času epidemije še toliko bolj pomembno. Po podatkih Registra raka je bilo v prvem valu diagnosticiranih tretjino manj onkoloških obolenj, medtem ko sta drugi in tretji val epidemije nekoliko manj vplivala na število novo odkritih primerov raka, je na današnji novinarski konferenci združenja poudarila vodja registra in klicnega centra programa Dora na Onkološkem inštitutu Ljubljana Katja Jarm.

Manjše število postavljenih diagnoz je po njenih navedbah zaskrbljujoče. To namreč pomeni, da bodo raki odkriti v kasnejših stadijih, s slabšo prognozo, bolj zahtevnim zdravljenjem in z več poznimi posledicami zdravljenja.

Vsi trije presejalni programi na področju raka so bili spomladi lani prekinjeni, a so vsaj pri Dori zamudo nadoknadili, je dejala.

Ženskam svetuje, da se odpovejo nezdravim razvadam, kot sta alkohol in kajenje. Zelo pomembno je tudi samopregledovanje dojk, ki pa ne more nadomestiti udeležbe na presejalnem programu. "Nimamo samo epidemije covida-19, ampak tudi epidemijo raka," je opomnila.

Ženske so se vsaj v začetku epidemije bale vstopiti v zdravstvene ustanove, da se ne bi okužile z novim koronavirusom, je povedala predsednica združenja Tanja Španić. Sama sicer ohranja optimizem. V Sloveniji namreč pri onkoloških programih med epidemijo ni nastala taka zamuda kot v nekaterih drugih evropskih državah, tudi v naši okolici.

Letošnji dogodki in aktivnosti v rožnatem oktobru bodo potekali pod sloganom Bodi in ostani zdrava!. Z njimi želijo po besedah Španićeve poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Z dogodki skušajo pokriti celotno državo. Z njimi želijo priti ženskam čim bolj naproti in jih doseči povsod.

Pridružili so se tudi evropskemu dogodku Race for the cure za ozaveščanje o raku dojk. Dogodek od 26. septembra do 10. oktobra poteka virtualno.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu. V Sloveniji je po podatkih onkološkega inštituta med letoma 2014 in 2018 povprečno letno za rakom dojk zbolelo 1396 žensk, umrlo pa jih je 420.

Za rakom dojk je v letu 2018 zbolelo 1527 oseb, od tega 1516 žensk in 11 moških, umrlo pa je 473 žensk in pet moških. Ob koncu leta 2018 je med nami živelo 18.571 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk. Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske od 50. do 65. leta.

Rak dojk sicer spada med bolezni z dobrim preživetjem. Petletno čisto preživetje bolnic v Sloveniji, ki so zbolele med letoma 2013 in 2017, je bilo 88-odstotno.