Ljubljana, 10. oktobra - Ob evropskem dnevu darovanja organov in tkiv, ki ga obeležujemo danes, v zavodu Slovenija-transplant opozarjajo, da epidemija covida-19 ni in ne sme zaustaviti darovanja in zdravljenja s presaditvijo organov. V zavodu so ob tem poudarili tudi pomembnost sodelovanja z mednarodno mrežo izmenjave organov Eurotransplant in pozvali ljudi k darovanju.

Po podatkih zavoda je bilo v ponedeljek na čakalnem seznamu 211 bolnikov, od tega 54 za srce, 117 za ledvico in 33 za presaditev jeter. Sedem bolnikov čaka nova pljuča, štirje pa trebušno slinavko. Povprečne čakalne dobe za srce sicer znašajo 247 dni, za urgentne presaditve pa 50 dni.

Ob tem so v zavodu zapisali, da gre pri darovanju in presaditvi sicer za zgleden primer v našem zdravstvu. Dejavnost so ob koronski krizi namreč ustrezno prilagodili in je niso prekinjali.

Po besedah direktorice zavoda Danice Avsec je letošnje leto minilo tudi v znamenju praznovanja 20-letnice sodelovanja z mednarodno mrežo izmenjave organov in tkiv Eurotransplant. "S tem smo zagotovili občutno boljše izide zdravljenja za naše bolnike in pa tudi strokovni razvoj," je dejala Avsečeva. Če bi delovali le znotraj države, po njeni oceni namreč "marsikdo na čakalnem seznamu ne bi dočakal ustreznega oz. ujemajočega darovalca".

V Sloveniji so po navedbah Slovenija-transplant med obdobjem epidemije opravili tudi več presaditev ledvic kot v enakem obdobju lani, 73 odstotkov organov za presaditev pa so prejeli iz držav članic Eurotransplanta.

Število umrlih iz programa darovalcev ni upadlo, visoka pa je ostala tudi stopnja soglasja svojcev za darovanje. Ob tem Andrej Gadžijev iz Slovenija-transplanta opozarja, da ljudje, umrli s covidom-19, sicer ne morejo postati darovalci, saj je škodovanje prejemniku previsoko.

So pa v zavodu opazili upad vpisa v nacionalni register opredeljenih oseb, ki bi želele darovati organe in tkiva. Letos se je namreč za to opredelilo 563 ljudi, kar je za tretjino manj kot lani. Ob tem na zavodu obžalujejo, da so se zaradi zajezitvenih ukrepov zmanjšale možnosti za osebni vpis na javnih dogodkih.

Tako poudarjajo, da se lahko ljudje za to odločijo po elektronski pošti preko portala e-uprava. Ob tem je Avsečeva poudarila, da morajo biti za to izpolnjeni tudi določeni pogoji, verjetnost dejanskega darovanja pa je nizka.

Letos so ob dnevu darovanja v zavodu zaradi slabe epidemiološke situacije namesto javnega dogodka pripravili informativne zgibanke, ki jih bodo razširili po zdravstvenih domovih in drugod po Sloveniji.