Washington, 06. marca (STA) - Odbor za zdravstvo, izobraževanje, delo in pokojnine ameriškega senata nadaljuje z javnimi zaslišanji glede krize javnega zdravja v delih ZDA, ki jo povzročajo starši, ki zavračajo cepljenje svojih otrok. V torek je pričal najstnik iz Ohia, čigar mati bolj zaupa teorijam zarote kot znanosti in medicini.

Ethan Lindenberger je povedal, da ga mama ni dala cepiti, ker je prepričana, da gre pri tej zadevi za zaroto vlade skupaj s farmacevtsko industrijo. Poleg tega naj bi bilo cepljenje nevarno, ker pri otrocih povzroča avtizem.

To teorijo zarote je v preteklosti pomagal širiti tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki v nasprotnikih cepljenja vidi pomemben del svoje volilne baze.

Najstnik iz Ohia je senatorjem povedal, da je mami kazal znanstvene študije in dejstva, vendar ni pomagalo. Nato je ugotovil, da ga v šoli obravnavajo kot grožnjo javnemu zdravju, in se je po dopolnjenem 18. letu starosti sam podal na cepljenja, ki mu jih mama ni dovolila. Lindenberger je Američanom sporočil, naj se skušajo naučiti ločiti zrnje od plevela oziroma znanstvena dejstva od neumnosti.

Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki je bil pred prestopom v politiko očesni zdravnik, je poleg Trumpa eden najbolj znanih zagovornikov svobodne volje staršev, kar zadeva cepljenje, in kljub končanemu študiju medicine trdi, da so cepiva nevarna.

Njegov nastop so kritizirali kolegi obeh strank, demokrati pa so ob tem opozorili, da je Trump še nevarnejši, ker je predsednik. "Na srečo njegov minister za zdravje ne deli podobno butastih stališč, Trump pa je zaradi drugih težav morda že pozabil idiotizme, ki jih je izrekel okrog cepljenj," je dejal demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy.

V ZDA zadnje čase med otroki beležijo izbruhe okužb z ošpicami. Samo letos so jih v 11 državah našteli 200. V ZDA so smrtni primeri redki, je pa v svetu zaradi ošpic v letu 2017 umrlo 110.000 ljudi. Pogosti so tudi zapleti, kot sta pljučnica ali meningoencefalitis.

V ZDA okoli 90 odstotkov ljudi živi na območjih, kjer otroke cepijo, a 17 zveznih držav ima zakone, ki staršem dovoljujejo zavrnitev cepljenja otrok iz zasebnih, moralnih ali kakšnih drugih prepričanj.

Ameriška akademija za pediatrijo je v ponedeljek pozvala vodstva tehnoloških velikanov, kot so Facebook, Google, Pintrest in drugih, naj se učinkoviteje zoperstavijo kampanji dezinformacij okrog cepljenja.