V petek, 15. maja 2020 je STA klub, tudi ob podpori Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih družb, GIZ, organiziral spletni pogovor s na temo "Oskrbe bolnikov z rakom v času koronavirusa". Gostje pogovora so bili strokovnjaki s področja onkologije izr. prof. dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta, prof. dr. Tanja Čufer, svetovno priznana onkologinja, ki svoje znanje pa deli tudi Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, Sašo Rebolj, družinski zdravnik in direktor zdravstvenega doma Kamnik ter Tanja Španič, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija.

Sogovorniki so izpostavili, da je pandemija koronavirusa prinesla mnogo izzivov tudi v onkologiji, saj za bolnike z rakom obstaja velika nevarnost okužbe z virusom ter tveganje, da bo ob neustreznem zdravljenju njihova bolezen še dodatno napredovala. Med glavnimi težavami so izpostavili zastoje na primarni ravni, kjer se je število diagnosticiranih bolnikov v vseh starostnih skupinah zmanjšalo.

Rak je po besedah dr. Čuferjeve javnozdravstveni problem številka ena tako v Sloveniji kot v svetu in če rak ni zdravljen, pomeni 100 odstotno smrt. Vsako leto po svetu za rakom zboli okrog 18 milijonov ljudi, umre pa jih okrog 9,5 milijona.

Na zmanjšanje števila pregledov je posebej opozoril Sašo Rebolj in v zdravstvenem domu Kamnik so začeli prebivalce na preglede pozivati tudi preko lokalnih medijev. Upad števila napotitev so po besedah dr. Oblakove opazili tudi na Onkološkem inštitutu.

Vsi sogovorniki pa so opozorili, da mora onkologija kljub epidemiji COVID-19 teči naprej nemoteno, saj bi samo 1 odstotek višja umrljivost zaradi raka, v Sloveniji pomenilo dodatnih 30 smrti.

V Forumu se pridružujemo opozorilom in prav tako pozivamo vse, naj z diagnostičnimi pregledi ne čakajo oziroma jih odlašajo, saj sta pravočasna diagnoza in začetek zdravljenja ključna za uspešen boj s to boleznijo.

Celoten posnetek pogovora s strokovnjaki si lahko pogledate na: https://livestream.com/accounts/564247/events/7618799/videos/206073948/player