08.05.2020

V tednu, v katerem je Evropska komisija prevzela vodilno vlogo v globalnem boju proti COVID-19 in so države sveta na pobudo EU zbrale 7.4 milijard evrov za globalni odziv na koronavirus, so komisarji v tedenskem telefonskem posvetu glede COVID-19 naslovili praktične izzive, ki jih je prinesla kriza, s pragmatičnimi rešitvami, ki na prvo mesto postavljajo potrebe bolnikov.

Tako komisarka Kyriakidesova kot generalna direktorica združenja EFPIA Nathalie Moll sta poudarili pomen ohranjanja bolnikov v središču evropskega odziva na koronavirus. Nathalie Moll je posebej izpostavila tudi javni dialog med združenjem EFPIA in evropskim forumom bolnikov ter zaveze evropske raziskovalne industrije k boju proti COVID-19.

Zagotavljanje dobave potrebnih zdravil bolnikom ostaja prva prioriteta združenja EFPIA/Foruma in njegovih članic. Dr. Susanne Fielder (MSD) je ponovno izpostavila pomen podatkov iz modelov Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni glede verjetnega napredovanja pandemije v posameznih državah in podatkov držav članic o številu bolnikov in hospitalizacij. Ti podatki bodo omogočili dobavo pravih zdravil v pravo bolnišnico v pravi državi v pravem času, v okviru priprav na morebitne prihodnje valove bolezni.

S sprejemom načrtov pripravljenosti na pandemijo v januarju 2020 so družbe članice EFPIA/Foruma povečale proizvodnjo, da bi zadostile potrebam bolnikov, toda podatki so ključni dejavnik za zagotavljanje, da zdravila iz povečane proizvodnje najdejo pot po Evropi do vsakega posameznega bolnika, ki jih potrebuje.

Poleg podatkov za napovedovanje in modeliranje poteka epidemije lahko podatki iz državnih zbirk v okviru Direktive o ponarejenih zdravilih v združeni obliki pokažejo, kako in kdaj se kritična zdravila dobavljajo v države in kako hitro se porabljajo. Če takšne podatke pravilno uporabimo, lahko postanejo pomembno orodje za pomoč pri načrtovanju učinkovitega razporejanja zdravil, ki bo zagotovilo, da bolniki prejmejo vse tisto kar potrebujejo.

Naši znanstveniki in raziskovalci še naprej delajo brez prestanka in razvijajo nove diagnostične postopke, zdravila in cepiva za boj proti COVID-19, mi pa bomo še naprej delali v tesnem partnerstvu z združenji bolnikov, partnerji v zdravstvu, ustanovami EU in državami članicami, da bi zmanjšali učinke

virusa ter skupaj gradili odpornost Evrope proti prihodnjim in sedanjim zdravstvenim izzivom.