Washington, 27. marca (STA) - Okoli 80 odstotkov novih okužb z virusom hiv v ZDA povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so seropozitivni ali tisti, ki to vedo, a se ne zdravijo, kaže nedavna raziskava ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Raziskava temelji na podatkih iz leta 2016, z njo pa so pristojne oblasti želele podkrepiti strategijo, ki jo je nedavno predstavil ameriški predsednik Donald Trump in katere cilj je končati epidemijo aidsa v prihodnjem desetletju. Ta strategija stremi k več in širšim pregledom ter boljšemu dostopu do zdravljenja okuženih vse od trenutka, ko ugotovijo, da so seropozitivni, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava je pokazala, da 38 odstotkov okužb s hivom povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi, 43 odstotkov pa tisti, ki vedo, da so okuženi, a ne jemljejo antiretrovirusnih zdravil. Preostale okužbe povzročijo tisti, ki se zdravijo, a pri katerih virus očitno še ni bil zatrt. Pol milijona ljudi v ZDA, ki so okuženi, a jemljejo zdravila in je virus pri njih zatrt, hiva ne širi oz. je stopnja širjenja ničelna, še izhaja iz raziskave.

CDC krivdo za to, da okuženi s hivom ne jemljejo zdravil, vidi predvsem v finančnih in socialnih razlogih - sploh glede na to, da so ta zdravila običajno v obliki tablet, ki se jemljejo dnevno, stranski učinki pa so minimalni.

Najvišje tveganje za okužbo s hivom imajo še vedno homoseksualni moški. Glede na raziskavo so namreč tri četrtine novih okužb povzročili moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Pet odstotkov okužb je posledica uživanja intravenoznih drog med homoseksualnimi moškimi, medtem ko jih je 10 odstotkov posledica uživanja tovrstnih mamil med preostalo populacijo.

Dvanajst odstotkov novih okužb so zabeležili med heteroseksualnimi, sicer pa je najvišja stopnja prenosa okužbe v starostni skupini med 13 in 24 let.

Trumpova administracija je napovedala, da bo v prihodnjem fiskalnem letu za bolj proti hivu oz. adisu namenila 291 milijonov dolarjev. Od leta 2013 letno zabeležijo 39.000 prenosov okužbe, cilj pa je to številko zmanjšati za 75 odstotkov v prihodnjih petih in za 90 odstotkov v prihodnjih desetih letih.