Ljubljana, 23. januarja - Zdravstveni dom za študente ljubljanske univerze poziva mlade k cepljenju proti humanim papilomavirusom (HPV). Gre za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo in v želji po boljši zaščiti mladih bodo v zdravstvenem domu za študente organizirali sedmi cepilni dan, ki bo potekal v sredo, 3. februarja, so sporočili iz zdravstvenega doma.

Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let.

Okužba je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Na brezplačno cepljenje zato v zdravstvenem domu vabijo študentke zamudnice, torej rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene, ter samoplačniško vse ostale ženske in moške, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV. Cepljenje bo 3. februarja od 10. do 19. ure potekalo v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Študenti se morajo za cepljenje obvezno predhodno naročiti do 2. februarja spletni strani zdravstvenega doma.

Cepilni dan je namenjen vsem, ki se še nikoli niso cepili in bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom. Za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV je namreč treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. Za dekleta v 6. razredu osnovne šole je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno v okviru nacionalnega programa cepljenja. Tista dekleta, ki so cepljenje v 6. razredu zamudila in so rojena 1998 ali pozneje, se lahko brezplačno cepijo pri svojem izbranem zdravniku.

Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV, so še zapisali v zdravstvenem domu.