New York, 4. maja - Ameriški proizvajalec zdravil Eli Lilly je v sredo sporočil, da je v obsežnem kliničnem preskušanju novo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen za več kot tretjino upočasnilo upadanje kognitivnih sposobnosti bolnikov. Podjetje namerava do konca junija zaprositi za odobritev zdravila donanemab.

Eksperimentalno zdravilo deluje tako, da odstranjuje obloge v možganih, znane kot amiloid, ki so značilne za Alzheimerjevo bolezen. Vendar pa je med preizkusi prišlo do neželenih posledic. V preizkusih, ki so trajali 18 mesecev, je sodelovalo 1700 bolnikov.

"Za vsako zdravilo, za vsako bolezen obstajajo potencialna tveganja in potencialne koristi," je dejal glavni znanstveni direktor podjetja Daniel Skovronsky, poroča CNN.

Vendar je opozoril, da se pri skoraj polovici udeležencev, ki so jemali zdravilo, v enem letu ni poslabšala ključna kognitivna sposobnost v primerjavi s skoraj 30 odstotki, ki so jemali placebo.

Alzheimerjeva bolezen prizadene več kot šest milijonov Američanov. V zgodnjih fazah bolezni je približno 1,7 do dva milijona ljudi, starejših od 65 let. Razvoj zdravil za Alzheimerjevo bolezen je bil večkrat neuspešen. Prvo zdravilo leqembi podjetij Eisai in Biogen je januarja dobilo pospešeno odobritev Uprave za hrano in zdravila (FDA).

Skovronsky je poudaril, da je nova skupina zdravil drugačna zaradi količine amiloida, ki ga lahko odstranijo, in tega, kako hitro ga lahko odstranijo.

Zdravilo bolniki prejemajo z infuzijo enkrat na mesec. Podjetje pravi, da donanemab tako učinkovito odstranjuje amiloid, da je 52 odstotkov bolnikov po enem letu lahko prenehalo jemati zdravilo, 72 odstotkov pa po letu in pol, poroča CNN.