Ljubljana, 04. marca (STA) - Teden boja proti raku izpostavlja, da bi z zdravim življenjskim slogom lahko ogroženost z rakom zmanjšali za do 50 odstotkov. Da ne zbolimo za rakom, je treba opustiti kajenje, omejiti sončenje in pitje alkohola ter se redno udeleževati presejalnih programov. V četrtek bodo boj proti raku na lokalni ravni predstavljala društva.

Letošnji teden boja proti raku z geslom Evropski kodeks = manj raka izpostavlja nasvete evropskega kodeksa proti raku. Nasveti v evropskem kodeksu proti raku opozarjajo, da zdrava prehrana in gibanje nista dovolj. "Če bi upoštevali vseh 12 priporočil, bi lahko ogroženost z rakom zmanjšali za od 30 do 50 odstotkov," je za STA pojasnila predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Maja Primic Žakelj.

Tako pa je pomembno tudi omejiti sončenje, zračiti prostore, se izogibati nevarnim snovem na delovnem mestu in v bivalnem okolju. Ženskam priporočajo, naj dojijo čim dlje in se izogibajo hormonskemu zdravljenju menopavznih težav. Starši pa naj poskrbijo, da bodo otroci cepljeni proti HBV ter HPV. Priporočajo tudi udeležbo v presejalnih programih Zora, Dora in Svit.

Teden boja proti raku in projekt približevanje kodeksa dijakom ter zaposlenim bodo podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci. V torek bo na Onkološkem inštitutu Ljubljana dan odprtih vrat, predstavili bodo obsevalni oddelek.

V sredo bodo na ministrstvu za zdravje na slavnostni seji podelili plakete in priznanja. Podarili bodo tudi sredstva iz novoletne akcije, letos bodo podarili ergonomski mikroskop za pregled celic iz brisa maternega vratu citološkemu laboratoriju bolnišnice Celje.

V četrtek se bodo v lokalnem okolju predstavila regijska društva. V Ljubljani bo zdravstvena šola predstavila samopregledovanje dojk in mod. Teden pa bodo v petek zaključili v Žirovnici, ko bodo zaključili tudi akcijo spodbujanja zdravega življenjskega sloga in nekajenja med osnovnošolci.

Vsako leto za rakom zboli več kot 14.000 Slovencev, kažejo podatki Registra raka RS iz leta 2015. Med njimi je okoli 8000 moških in 6000 žensk. Vsako leto umre več kot 6000 bolnikov. Smrtnost zaradi raka se manjša.

Najpogostejši so kožni rak, rak prostate, debelega črevesa in danke, dojke ter pljuč. Ti raki predstavljajo skoraj 60 odstotkov novih primerov. "Ponosni smo, da se zmanjšuje zbolevanje za pljučnim rakom med moškimi, ker se je tudi delež kadilcev v zadnjih 30-40 letih prepolovil," je poudarila Primic Žakeljeva.

V otroštvu so pogostejši krvni raki. Pri mladih odraslih moških je najpogostejši rak mod, mlajše ženske pa najpogosteje zbolijo za rakom materničnega vratu. Pri 50 letih je pri ženskah najpogostejši rak dojke, pri moških pa rak debelega črevesa in danke, je naštela.