Ljubljana, 19. februarja - Občutljivi na cvetni prah že občutijo začetek sezone alergij, ki jih ta povzroča. V nižinah je namreč glavna sezona cvetnega prahu leske in jelše, na Primorskem pa lokalno cvetijo ciprese, obremenitev se bo s padavinami znižala, vendar bo v suhem vremenu ponovno visoka.


Alergeni, ki prizadenejo dihala, vstopajo v telo z vdihanim zrakom. Nekateri so prisotni v zraku celo leto, drugi le občasno, takšen je na primer cvetni prah, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Bolniki imajo največkrat težave z zgornjimi dihali zaradi alergijskega rinitisa, to je alergijsko vnetje nosne sluznice, ki se mu pogosto pridruži še alergijsko vnetje očesnih veznic in obnosnih sinusov, so še zapisali.

Po napovedi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) lahko zaradi sprememb vremena pričakujemo obremenitev zraka s cvetnim prahom.

Iz koledarja cvetnega prahu NLZOH je razvidno, da smo po nižinah vstopili v drugi del sezone cvetnega prahu leske, obremenitve bodo ob suhem vremenu velike. Sezona jelše je šele v svoji prvi tretjini, obremenitve so zlasti na severozahodu države zelo velike. Cvetenje napreduje tudi v hribovite predele. Cvetni prah sproščajo topoli (trepetlike) in nizko alergene tise, obremenitev bo nizka do srednje visoka.

Kot je za STA pojasnila vodja laboratorija za aerobiologijo pri NLZOH Andreja Kofol Seliger trenutno največ cvetnega prahu v zraku prispevata leska in jelša. Ta cvetni prah vsebuje sorodne alergene brezi, zato lahko imajo tisti, ko so zelo občutljivi že sedaj simptome alergijske bolezni, je opozorila.

Na obalnih območjih so obremenitve jelše in leske odvisne od transporta vetra s celine in lahko občasno dosežejo visoke vrednosti. Sicer pa je sezona cvetnega prahu jelše po besedah Kofol Seligerjeve letos zelo težka. "Ko smo v prejšnjem tednu imeli že prvi maksimum obremenjenosti zraka, in sicer v Prekmurju, v Lendavi, ga je večinoma prispevala jelša. Bilo ga je sedemkrat več kot v lanskem letu," je dejala.

Leska medtem letos cveti zmerno, v Primorju pa je v zraku prisoten tudi svetni prah cipresovk. Tako se povečuje tudi obremenitev cvetnega prahu arizonske ciprese in lahko občasno doseže zmerne do visoke vrednosti, so tudi napovedali na NLZOH.

V marcu pa lahko po podatkih NLZOH pričakujemo srednjo obremenitev s cvetnim prahom cipresovke in jeseni, visoko z gabrom in zelo visoko z brezo.