Ljubljana, 26. septembra - Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija se pridružuje mednarodnemu dogodku Race for the cure pri hoji na tri in teku na pet kilometrov, ki se začenja danes. S tem ozdravljenke raka dojk praznujejo svojo zmago, ostali udeleženci pa podpirajo svoje najbližje. Dogodek bo do 10. oktobra tako kot lani potekal preko spleta. ​

Vabijo tako posameznike kot skupine in organizacije, da se jim pridružijo pri teku in hoji. "Lahko hodite ali tečete po vaši soseski, po vasi ali mestu. Lahko greste, kamor vas odnesejo noge, dokler spoštujete ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki so v veljavi," so zapisali v sporočilu na spletišču Europa Donne.

Race for the cure sicer v organizaciji opisujejo kot največji evropski športni dogodek za osveščanje o zdravju žensk. Z njim pomagajo organizacijam in ustanovam pri zbiranju sredstev za osveščanje o raku dojk.

"Vsako leto je v Evropi na novo diagnosticiranih 500.000 primerov raka dojk in zaradi te diagnoze 130.000 ljudi umre, zato so ta sredstva ključnega pomena. Danes še bolj kot kadarkoli prej," so dodali.

Organizacija se je mednarodnemu dogodku prvič pridružila lani, ko se ga je udeležilo 40.935 udeležencev, 4416 ekip in 5188 podpornikov ekip, ob čemer so v 32 državah zbrali 532.012 evrov. V Sloveniji se je dogodku v preteklem letu pridružilo 344 udeležencev, zbrali so 4770 evrov.

Europa Donna Slovenija je sicer neprofitna organizacija, ki združuje 3000 članov. Povezuje tako zdrave ženske kot bolnice z rakom dojk, pa tudi strokovne institucije, ki delujejo na področju raka dojk in rakov rodil.