Ljubljana, 17. maja - Danes je svetovni dan hipertenzije. Približno ena tretjina odraslih ima arterijsko hipertenzijo oziroma povišan krvni tlak. To je resno zdravstveno stanje, ki močno poveča tveganje za srčno-žilne dogodke, možgansko kap in ledvično bolezen, so sporočili iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije.

V zadnjem obdobju veliko časa posvečamo okužbam s koronavirusom in pozabljamo na kronične bolezni, med katere sodi tudi arterijska hipertenzija. Zaradi nje in njenih posledic na svetu umre veliko ljudi, so v Zbornici - Zvezi povzeli izjavo predsednice Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v kardiologiji in angiologiji Irene Trampuš.

Poudarila je tudi pomembno vlogo medicinskih sester, saj s pravilno izvedenimi meritvami ter ozaveščanjem in motiviranjem prebivalstva pomagajo pri temu, da je diagnoza stanja pravilno diagnosticirana in zdravljena.

Svetovna liga za hipertenzijo od leta 2005 obeležuje svetovni dan hipertenzije. Zdravstveni delavci s ciljem ozaveščanja o nevarnosti te bolezni izvajajo meritve arterijskega krvnega tlaka vsem, ki to želijo, in svetujejo ter opozarjajo na pomen urejenega krvnega tlaka in njegovih vrednosti.

Kljub omejenim možnostim zaradi epidemioloških razmer se bo tudi letos v zdravstvenih domovih po Sloveniji maja odvijala akcija meritev arterijskega krvnega tlaka, ki poteka pod sloganom Mesec meritev maj 2021 (MMM21), so dodali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza).