Ljubljana, 8. decembra - Za ohranjanje kakovosti življenja in pozitivne naravnanosti med in po zdravljenju krvnega raka so po mnenju zdravstvene stroke zelo pomembne primerna prehrana, telesna aktivnost in psihična podpora. Predvsem pa je pomembno, da zdravnik bolnika obravnava celostno in ustvari zaupanje med njim in bolnikom, so poudarili v spletnem pogovoru STAkluba.

Predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Samo Zver je na današnjem pogovoru, ki ga je STAklub pripravil v sodelovanju Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L), izpostavil, da pri zdravljenju bolnikov, posebej v času covida-19, izjemno pomemben tesen stik oz. zaupanje med zdravniki in zdravstvenim osebjem ter med bolnikom in zdravnikom. "Bolnik je za nas še večji od carja, ima vedno prav," je dejal.

Svojim bolnikom se Zver ves čas oglaša z aktualnimi sporočili, da so uspeli zavarovati oddelek pred covidom-19. "Če posekaš en stik, fizični, moraš ponuditi nekaj drugega, ali je to telefon, internet, pomembno je, da ima človek, ki je bolan in v stiski, občutek varnosti," je pojasnil. Opozoril je, da so edina klinika, ki še ni imela prenosa koronavirusa na bolnika s strani osebja. "Na to smo ponosni in delamo naprej, je dodal.

Da je zaupanje med bolnikom in zdravnikom še kako pomembno, je menila tudi članica Tima za zdravljenje limfomov na Onkološkem inštitutu Ljubljana Jana Pahole. Zelo pomembno se ji zdi, da nikoli ne gledajo na človeka, kot da hodi k zdravniku na neke vrste servis, ampak ga gledajo celostno kot živo bitje, ki se sooča tudi s strahovi. "A ko imaš v ambulanti čez 30 bolnikov in imaš za vsakega imaš na voljo osemminutni slot, se na koncu počutiš, kot da delaš kot po tekočem traku, kajti časa za pogovor o njegovem počutju ni," je dejala.

Ob tem je opozorila, da je pri njih precej napeto, ker je oddelek za limfome zaprt. Tako so bolniki razseljeni po celem Onkološkem inštitutu, delo je izjemno naporno s fizičnega stališča. Zelo zaskrbljujoče je, da je letos več kot 80 odstotkov bolnikov s Hodgkinovimi limfomi prišlo v 4. stadiju, kar pomeni, da se je bolezen popolnoma razširila. Običajno večina teh bolnikov k zdravniku pride v 2. stadiju. Zdravljenje načeloma poteka nemoteno, tudi kontrolni pregledi se izvajajo, s predhodno najavo preko telefona in to ostaja še naprej, je še navedla.

Vodja programa celostne rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja Irena Preložnik Zupan je spregovorila o različnih oblikah zdravljenja akutne in kronične levkemije ter izpostavila, da je za krvni rak eno najbolj uspešnih zdravljenj oz. je dobro ozdravljiv, zlasti po letu 2000 z uvedbo tarčnih zdravil.

V procesu zdravljenja in rehabilitacije bolnikov s krvnim rakom je po besedah vodje Enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Ljubljana Nada Rotovnik Kozjek ustrezna prehrana in telesna aktivnost. Poleg tega pa je nepogrešljiva psihološka podpora, je izpostavila specialistka klinične psihologije Vesna Radonjič Miholič. To je pomembno še zlasti v sedanjem času, ko se bolniki soočajo z negotovostjo, nezaupanjem, strahom in omejevalnimi ukrepi, je dejala in spomnila razne oblike psihološke pomoči, med drugim jo brezplačno zagotavlja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Izvršna direktorica združenja L&L Kristina Modic je med drugim povedala, da želijo biti bolnikom v tem času čim bolj v oporo. Zato nadaljujejo rehabilitacijske programe, ki jih izvajajo preko spleta. Pod naslovom Rehabilitacija on line je na voljo veliko podpornih vsebin, ki pomagajo prebroditi to negotovo obdobje, je dodala.