Pariz, 30. septembra - Napredovanje določenih tipov raka dojk je mogoče upočasniti, če zdravniki ugotovijo določeno gensko mutacijo in hitro prilagodijo zdravljenje, ugotavlja študija, objavljena v znanstveni reviji Lancet Oncology, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tumorske celice pri raku dojk se s časom spreminjajo in včasih povzročijo mutacije, odporne proti zdravilom, ki jih jemlje bolnica. V novi študiji so se znanstveniki osredotočili na mutacijo v krvi, imenovano bESR1mut. Mutacijo so ugotovili s pomočjo tekočinske biopsije, ki omogoča analizo vsebine tumorjev brez vzorca tkiva.

V študiji so s tekočinsko biopsijo vzeli vzorec krvi bolnic, pri katerih je rak dojke napredoval, da bi preverili prisotnost mutacije bESR1mut. Pri okoli četrtini od skupno več kot tisoč pacientk iz 83 francoskih bolnišnic so ugotovili povečanje mutacije bESR1mut v krvi.

Med njimi so jih naprej obravnavali 170 in jih razdelili v dve skupini. Ena skupina je nadaljevala dotedanje zdravljenje, druga pa ga je spremenila, med drugim z uporabo hormonskega zdravila fulvestrant, ki bi glede na prejšnje raziskave lahko vplivalo na mutacije, kot je bESR1mut.

Rak se je pri bolnicah, ki so dobile fulvestrant, v nekaj mesecih ustavil ali je napredoval počasneje kot pri kontrolni skupini, je pokazala študija. Po navedbah znanstvenikov je bil to prvi tovrsten poskus, ki je pokazal, da zgodnje ukrepanje glede mutacije bESR1mut daje dobre rezultate.

Ocenjujejo, da bi bila uporaba tekočinske biopsije za ugotovitev mutacije ter takojšnja sprememba zdravljenja lahko model za zdravljenje v prihodnje. V okviru študije so sicer poučevali le specifičen tip raka dojk, pri katerem je tumor dovzeten za estrogen.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so samo leta 2020 raka dojk ugotovili pri okoli 2,3 milijona žensk po svetu, 685.000 pa jih je zaradi te bolezni umrlo. Konec leta 2020 je v svetu živelo 7,8 milijonov bolnic z rakom dojk, ki so ga diagnosticirali v zadnjih petih letih. Rak dojk je tako najbolj razširjena oblika raka na svetu.