Ljubljana, 23. marca - Ljubljanska pediatrična klinika bo s pomočjo donacij v okviru dobrodelnega teka Hop na Grad bogatejša za napravo biofeedback, ki bo v pomoč pri zdravljenju otrok z duševnimi težavami. S pomočjo te naprave bodo namreč njihove težave lažje in prej zaznali, zato bo zdravljenje uspešnejše, so povedali na današnji predstavitvi teka, ki bo 10. aprila.

Epidemija covida-19 in potem še vojna v Ukrajini sta pustili posledice na duševnem zdravju premnogih otrok. Njihove stiske so velike. Tokratni četrti dobrodelni tek Hop na Grad bo zato namenjen zbiranju denarja za nakup naprave biofeedback, ki je v pomoč pri zdravljenju otrok z duševnimi težavami. Naprava namreč nudi nove možnosti, kako izboljšati zaznavo lastnega telesa in nadzor nad njim ter s tem boljše obvladovanje telesnih simptomov in lastnega počutja.

S tem bodo na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana lahko pomagali otrokom, ki imajo težave na področju duševna zdravja, ki so v času epidemije v porastu. S tem bo tudi zdravljenje uspešnejše, so ob predstavitvi izpostavili pobudniki akcije pediatri Damjan Osredkar, Nina Battelino in David Gosar.

"Z dobrodelnim tekom tudi spodbujamo zdrav način življenja in povezujemo ljudi, ki želijo vračati v skupnost, iz katere izhajajo," je poudaril predstojnik kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Osredkar. Tek po njegovih besedah s pomočjo športnikov in donatorjev organizirajo tekaški zanesenjaki, ki so zaposleni na kliniki. Leta 2019 je teklo že 200 tekačev vseh starosti, na četrtem Hop na Grad pa jih bo teklo še več, je prepričan.

Tek je sicer organiziran tako, da Timing Ljubljana meri čas na dveh daljših tekih (dva in šest kilometrov), podarjeni bodo tudi pokali za prva tri mesta v vsaki kategoriji. Za mlajše otroke pa so organizirali teke na 200, 400 in 600 metrov.

Gosar z oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo je izpostavil, da so težave na področju duševnega zdravja v času epidemije pri otrocih v porastu, še posebej tesnoba in depresija. Glede otrok iz Ukrajine je povedal, da so odprti za otroke, ki bodo potrebovali zdravniško pomoč, stroške zdravljenja bo prevzela država.

Nina Battelino z oddelka za nefrologijo je spomnila, da so z dosedanjimi dobrodelnimi teki Hop na Grad zbrali denar za nakup dveh naprav za kontinuirano spremljanje srčno-dihalne funkcije pri dojenčkih, napravo za merjenje zgradbe telesa za nefrološki oddelek in sondo za ultrazvočni aparat in otroški endoskop.