Ženeva, 15. maja - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izdala nove smernice, v katerih odsvetuje uporabo sladil brez sladkorja za nadzor telesne teže ali zmanjšanje tveganja za nenalezljive bolezni. WHO svetuje uživanje živil z naravno prisotnimi sladkorji ali nesladkanih živil in pijač, so zapisali v sporočilu za javnost.

Priporočilo temelji na ugotovitvah sistematičnega pregleda razpoložljivih dokazov, ki kažejo, da uporaba sladil ne prinaša dolgoročnih koristi pri zmanjševanju telesne teže pri odraslih ali otrocih.

Rezultati pregleda tudi kažejo, da lahko dolgoročna uporaba sladil povzroči morebitne nezaželene učinke, kot so povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja ter umrljivost pri odraslih, je zapisala WHO.

"Ljudje morajo razmisliti o drugih načinih za zmanjšanje vnosa dodanih sladkorjev, kot je uživanje živil z naravno prisotnimi sladkorji, na primer sadja ali nesladkanih živil in pijač," je dejala direktor WHO za prehrano in varnost hrane Francesco Branca.

Dodal je, da sladila v prehrani niso potrebna, saj nimajo prehranske vrednosti. Ljudje bi morali po njegovih besedah v celoti zmanjšati sladkor v prehrani, in sicer že v zgodnjem življenjskem obdobju, da bi izboljšali svoje zdravje.

Priporočilo velja za vse ljudi, razen za posameznike s sladkorno boleznijo, in vključuje vsa sintetična in naravno prisotna ali spremenjena sladila, ki niso uvrščena med sladkorje.

Smernice WHO o sladilih so del sklopa obstoječih in prihodnjih smernic o zdravi prehrani, katerih cilj je vzpostaviti vseživljenjske zdrave prehranjevalne navade, izboljšati kakovost prehrane in zmanjšati tveganje za nenalezljive bolezni po vsem svetu.