Lilongwe, 10. februarja - Malavi se spopada z najhujšim izbruhom kolere v zgodovini te države, v katerem je lani umrlo več kot 1200 ljudi, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zaradi razširjenosti te bolezni po svetu se v Malaviju soočajo s pomanjkanjem cepiv, testov in zdravil.

V Malaviju so od začetka sedanjega izbruha marca lani zabeležili 37.000 okužb, prizadetih pa je bilo vseh 29 upravnih regij, so v izjavi zapisali pri WHO.

Kolera je v tej državi na jugovzhodu Afrike sicer endemična od leta 1998, a se je odtlej praviloma med prebivalstvom pojavljala le v deževnem obdobju med novembrom in majem.

Malavijska vlada je v začetku decembra razglasila izredne zdravstvene razmere zaradi geografske razširjenosti bolezni in umrljivosti okuženih, ki je presegala tri odstotke. Z rastjo števila okužb v začetku letošnjega leta se je malavijski zdravstveni sistem znašel pod dodatnim pritiskom.

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Prenaša se s pitjem onesnažene vode oziroma pijač, uživanjem onesnažene hrane in preko onesnaženih rok.

Čeprav lahko kolera človeka ubije v nekaj urah, jo je mogoče zdraviti z oralno rehidracijo, v hujših primerih pa z antibiotiki. A večina ljudi po svetu nima pravočasnega dostopa do teh dveh, sicer preprostih načinov zdravljenja, opozarja WHO.