Ljubljana, 3. marca - Boleča resničnost, ki jo bolniki z rakom in drugimi težkimi boleznimi izkušajo iz dneva v dan, zahteva celovito zdravstveno reformo, ki bo zagotovila dostopne, kakovostne in varne programe preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije, je ob slovenskem tednu boja proti raku izpostavil varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Kot so zapisali pri varuhu, je Svetina danes nagovoril udeležence na spletni slavnostni seji zveze in regijskih društev za boj proti raku. Poudaril je, da si je težko predstavljati, s kakšnimi sistemskimi ovirami se sreča človek, ki resno zboli. "Kot da že diagnoza težke in nepredvidljive bolezni za njih ne bi bila dovolj stresna, se morajo soočati še z dolgimi čakalnimi vrstami, pomanjkanjem zdravnikov in neenakopravnim dostopom do zdravstvenih storitev," je dejal varuh.

Pandemija koronavirusne bolezni je po njegovih besedah še bolj razgalila številne težave slovenskega zdravstva, "ki smo jih do zdaj ponekod bolj, drugod manj uspešno obvladovali". Spomnil je, da pri varuhu pogosto poudarjajo, da imamo v Sloveniji kakovosten in izobražen zdravstveni kader, a žal ne tako dobro urejen zdravstveni sistem.

Ob tem je varuh izpostavil, da se nanj obračajo tudi onkološki bolniki in njihovi svojci. Obravnavali so primer bolnika z rakom, ki je po pošti dobil obvestilo, da je ostal brez osebnega zdravnika, ker se je njegov zdravnik upokojil. Poskušal je najti novega, vendar v njegovem zdravstvenem domu nihče ni sprejemal novih bolnikov. Kot opozarja varuh, gre za bolnika s težko boleznijo, ki zdravnika v takih razmerah še bolj potrebuje za potrebe spremljanja diagnoze, izdaje receptov za zdravila, napotovanja na preglede, itd.

"Obrnili smo se na ministrstvo za zdravje in predlagali, da čim prej poišče začasne oziroma premostitvene rešitve, saj taki bolniki ne morejo čakati več let, da bo število zdravnikov družinske medicine skladno s potrebami," je pojasnil varuh. Se pa po njegovih besedah zavedajo, da težava oziroma okoliščine pomanjkanja zdravnikov družinske medicine niso nastale čez noč in da obstoječega problema ni možno rešiti v kratkem času.

Varuh tako poudarja, da predvsem potrebujemo spremembe v smeri, da bo zagotovljeno dostopno zdravstveno varstvo vsem skupinam prebivalstva. Napoveduje, da bo institucija varuha človekovih pravic še naprej bdela nad tem.